“Pitao sam ga da li želi da ih popravim. Rekao mi je da su one tu samo zbog stila…”: “Lenonke” prodate na aukciji za 20 puta veću cifru od prvobitne

0
Foto: Profimedia

Čuvene naočare za sunce okruglih stakala koje su pripadale legendarnom Džonu Lenonu prodate su za 137.500 funti, 20 puta više od prvobitne cene, na Sotbijevoj aukciji u Londonu, preneo je DW.

Naočare je prodao Alan Hering, koji je tokom šezdesetih bio vozač Ringo Stara i Džordža Harisona, takođe članova “Bitlsa”.

Pronašao ih je zaboravljene na zadnjem sedištu kola, 1968. Hering je ispričao kako je jednog dana pokupio Stara, Harisona i Lenona i “odvezao momke na posao”.

“Kada je Džon izašao iz kola, primetio sam da je ostavio svoje naočare za sunce na zadnjem sedištu i da je jedno staklo ispalo. Pitao sam ga da li želi da ih popravim. On mi je rekao: ‘Ne brini, one su tu samo zbog stila'”, rekao je nekadašnji vozač i dodao da ih nikada nije popravio nego ih je čuvao onakve kakve ih je Lenon ostavio.

Na aukciji su ponuđene i druge stvari “Bitlsa”, poput biserne ogrlice s zvoncima koja je pripadala Džordžu Harisonu i koja je prodata za 10.000 funti.

“Džon Lenon i njegove čuvene okrugle naočare za sunce se ne mogu razdvajati (…) To su najlegendarnije naočare za sunce u istoriji rokenrola”, rekao je Gabrijel Hiton, jedan od eksperata iz Sotbija.