“Pitali su me zašto nije aktiviran smeštaj za migrante u Bihaću? Pa to je Federacija, pitajte njih, u RS migranata neće biti”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da na prostoru Republike Srpske neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara.

On je kazao da je takav stav jasno preneo visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu, u telefonskom razgovoru o teškoj situaciji u kojoj se nalaze migranti u BiH, javljaju banjalučki mediji.

“Na zahtev Borela, razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike ‘Bira’ u Bihaću za njihov smeštaj”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Borelu odgovorio da to nije u nadležnosti Predsedništva BiH i Republike Srpske, jer se “Bira” nalazi u Federaciji BiH, koja, kako je naveo, treba da rešava to pitanje.

“Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni za to pitanje moraju da rešavaju”, istakao je Dodik.

Još je rekao da je preuzeo obavezu da danas o pitanju smeštaja migranata razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Predsedavajući Predsedništva BiH je dalje kazao da je EU dala novac za smeštaj migranata putem različitih samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, Republike Srpske i FBiH, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava zbog čega, kako je ocenio, ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

“Borel jeste tražio, verovatno pod uticajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH bez obzira na jasan stav Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga menjati, što znači da na prostoru RS neće biti migrantskih centara.

“Borel je instistirao da se pokušaju obezbediti što humaniji uslovi za smeštaj migranata s čime sam saglasan”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ne želi novčana sredstva za smeštaj migranata niti će ih primiti.

“Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području Republike Srpske jer samo takva politika daje rezultate”, ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da je EU ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu, što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne BiH.

“Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem”, naveo je Dodik.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel je u telefonskom razgovoru sa Dodikom pozvao vlasti u BiH da rade na održivim rešenjima za migrante, pre svega na otvaranju prihvatnih centara ravnomernije rasporedjenih u celoj zemlji.