Pit Butidžidž vratio je novac koji su mu za kampanju donirale advokatice Breta Kavanoa: “Verujemo ženi koja ga je optužila za seksualni napad i on nikada nije trebalo da bude pušten u Vrhovni sud”

0
Foto: Profimedia

Jedan od kandidata iz demokratskih redova za predsedničke izbore u Americi Pit Butidžidž vratio je hiljade dolara koje su njegovoj kampanji donirale dve advokatice iz Vašingtona koji su zastupali Breta Kavanoa tokom njegovom kontroverznog saslušanja pred imenovanje u Vrhovni sud SAD. Saopšteno je da Butidžidž neće prihvatati finansijska sredstva od ljudi koji su pomogli Kavanou da bude imenovan za sudiju Vrhovnog suda.

Gardijan piše da je Butidžidževoj kampanji 7.200 dolara donirala Aleksandra Volš – od čega je 3.150 dolara odmah vraćeno jer je donirana suma prebacila dozvoljeni limit – a da su predstavnici njegove kampanje u julu prisustvovali dobrotvornom događaju čiji je jedan od organizatora bila upravo Volš. Butidžidž je primio i donaciju u iznosu od 2.800 dolara od Bet Vilkinson, poslovne partnerke Aleksandre Volš, koja je takođe zastupala Kavanoa.

Iz Butidžidževog štaba je Gardijanu rečeno da je prenebregnuta uloga advokatica u Kavanovom imenovanju i da je prihatanje donacija bila greška.

“Doprinos koji bismo inače odbili ponekad se provuče pošto imamo skoro 700.000 donatora. Verujemo ženama koje su hrabro govorile o napadima Breta Kavanoa i uznemiravanju, stoga zahvaljujemo Gardijanu što nam je skrenuo pažnju na ove donacije”, saopšteno je iz štaba.

Portparolka je dodala da Kavano nikada nije trebalo da bude imenovan za sudiju Vrhovnog suda i da kampanja ubuduće neće prihvatati donacije od onih koji su imali bilo kakvu ulogu u imenovanju.

Sudija Bret Kavano na saslušanju pred Senatom za imenovanje na mesto sudije Vrhovnog suda (Foto: Profimedia)

Aleksandra Volš i Bet Vilkinson su, napominje Gardijan, u više navrata donirale finansijska sredstva Demokratskoj stranci. Tokom ovog izbornog ciklusa, Vilkinson je donirala 1.000 dolara kampanji senatorke iz Kalifornije Kamale Heris i 2.800 dolara senatoru iz Kolorada Majklu Benetu. Vilkinson je takođe donirala 2.800 dolara njujorškoj senatorki Kirsten Gilibrend koja je u međuvremenu odustala od izborne trke, ali važi za jednog od žešćih kritičara sudije Kavanoa.

Vašingtonska advokatska firma Vilkinson Volš Eskovic zastupala je Kavanoa koji je tada bio kandidat za sudiju Vrhovnog suda kada ga je Kristin Blejzi Ford optužila za seksualni napad dok su zajedno pohađali srednju školu u Merilendu. Volš i Vilkinson su brane Kavanoa, a kada se počele da isplivavaju nove optužbe za seksualno uznemiravanje, sudiju koji je vodio slučaj predstavile su kao žrtvu “sramne” kampanje.

Volš i Vilkisnon nisu komentarisale povraćaj novca koji su donirale Butidžidževoj kampanji.

Iz štabova Kamale Heris i Majkla Beneta nema komentara o donacijama koje su primili od Bet Vilkinson. Kancelarija Kristen Gilibrend takođe se nije odazvala na pitanja medija o donaciji koju je Gilibrend primila.

Butidžidž je žestoko kritikovao Kavanoa i rekao da će, ukoliko bude izabran za predsednika na predstojećim izborima, za sudiju vrhovnog suda odabrati nekog ko deli njegove “progresivne vrednosti”.