Pfizerova vakcina u Srbiji: Danas se Agenciji za lekove predaje dokumentacija

0
Foto: Profimedia

Kompanije Pfizer i BionTech danas predaju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine u Srbiji, pišu mediji.

Ovo je juče dogovoreno na sastanku predstavnika kompanija sa predsednicom Vlade Srbije i ministrom zdravlja, objavio je RTS.

Podsetimo, Velika Britanija je ranije danas postala prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Pfizer i BioNTech.

Britanski regulator MHRA naveo je da je vakcina, koje je efikasna oko 95 odsto u borbi protiv kovida, bezbedna za upotrebu, preneo je BBC.

Velika Britanija je naručila 40 miliona doza, a s obzirom na to da bi svako trebalo da primi dve doze, to će biti dovoljno za 20 miliona državljana. Još 10 miliona doza će biti poručeno uskoro.

Ministar zdravlja Velike Britanije Met Henokok na Tviteru je napisao da je “pomoć na putu”.

“Pomoć je na putu sa ovom vakcinom, i to sada sa sigurnošću možemo reći. NHS će započeti sa vakcinacijom početko sledeće nedelje”, napisao je Henkok.

Istakao je “vakcina ne bi bila odobrena da nije klinički sigurna”

On je dodao da će postojati tri modela vakcinacije širom Velike Britanije – u bolnicama, u centrima za vakcinaciju i u zajednici, a da bi prvo trebalo da se testiraju stariji.

Takođe, premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je juče sa predstavnicima farmaceutskih kompanija BioNTech i Pfizer o vakcini protiv koronavirusa, saopštila je Vlada Srbije.

Regionalni direktor kompanije Fajzer za Adriatik regiju Roberto Roka tada je upoznao premijerku dokle se stiglo sa dinamikom proizvodnje vakcine protiv koronavirusa te farmaceutske kompanije, kao i sa procedurom registracije vakcine u Srbiji.

Brnabićeva je rekla da je cilj da građani mogu da izaberu koju će vakcinu primiti, a u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova Srbije.