Pfizerova vakcina protiv korone možda i do kraja godine: “Treće nedelje novembra mogu se očekivati rezultati bezbednosti…”

0
Foto: Profimedia

Iako se broj novih infekcija koronavirusom u svetu povećava, trka za vakcinom protiv korone se nastavlja. Potencijalna vakcina koju, zajedno sa kompanijom “BioNTech”, razvija američka farmaceutska kompanija “Pfizer” mogla bi da bude odobrena ove godine.

Krajem oktobra, te dve kompanije mogle bi da znaju da li je njihova vakcina efikasna, rekao je šef kompanije Pfizer Albert Bourla.

Do treće nedelje novembra, kompanije bi takođe mogle da imaju dovoljno podataka o bezbednosti vakcine. A pod pretpostavkom pozitivnih rezultata ispitivanja, hitna dozvola u SAD mogla bi da se zatraži ubrzo pošto se zadovolji kriterijum bezbednosti.

Zasad, na međunarodnom tržištu, ne postoji vakcina protiv korone. Rusija je postala prva zemlja na svetu koja je odobrila takvu vakcinu u avgustu, ali je na ljudima testirana manje od dva meseca. Širom sveta postoje grozničava istraživanja vakcina protiv koronavirusa, a američki predsednik Donald Tramp je više puta najavljivao da bi takva vakcina mogla biti dostupno i pre predsedničkih izbora u SAD 3. novembra. Ali ne izgleda da će biti tako.

BioNTech i Pfizer, zajedno sa američkom biotehnološkom grupacijom Moderna i britanskom kompanijom AstraZeneca, među vodećim su kompanijama u trci za vakcinom. Ispitivanje AstraZeneca je i dalje na čekanju u SAD, nakon što se jedan od doborovoljaca u ispitivanju vakcine razboleo, iako su ispitivanja nastavljena u drugim zemljama, dok Moderna očekuje rezultate svog ispitivanja u novembru.

Trenutno postoji velika zabuna oko toga koji koraci su neophodni za razvoj i odobrenje vakcine, rekao je šef Pfizera Bourla. Pfizer i BioNTech su stoga želeli da pruže više informacija u vezi sa njihovim procesom ispitivanja. Vakcina takođe mora da bude bezbedna, a podaci o tome da li je mogu se očekivati najmanje dva meseca nakon primanja poslednje doze vakcine.