Pfizerova vakcina izaziva snažan imunološki odgovor na koronavirus

0
Foto Profimedia

Novi rezultati kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa Pfizer / BioNTech pokazali su da ona može izazvazi „snažan“ imunološki odgovor na virus, što budi nadu da će pružiti bar izvesnu zaštitu od infekcije Covid-19, prenosi Gardijan.

Naučnici su vakcinisali 60 zdravih dobrovoljaca starosti od 18 do 55 godina u aprilu i maju i otkrili su da su dve doze proizvele antitela i T ćelije koje bi trebalo da se bore protiv virusa. Antitela direktno preuzimaju virus, dok T ćelije uništavaju ćelije koje virus napada.

Velika Britanija je unapred naručila 30 miliona doza vakcine BioNTech, koje bi trebalo da budu isporučene ove i naredne godine, zajedno sa desetinama miliona doza drugih proizvođača vakcina, uključujući Valnevu u Francuskoj, i AstraZenecu, koja je udružila sa Univerzitetom Oksford da proba svoju eksperimentalnu vakcinu.

Vakcina BioNTech, poznata kao BNT162b1, krijumčari genetski materijal zvan mRNK u mišićno tkivo. Tamo telo koristi mRNK za pravljenje fragmenata proteina virusa koje imuni sistem zatim nauči da lovi patogene.

Rezultate treba potvrditi u većem ispitivanju i u drugim starosnim grupama da bi se stekao utisak koliko vakcina može biti korisna. Za sada je nejasno kako će stariji ljudi sa slabijim imunološkim sistemom reagovati i koliko dugo može trajati zaštita.

„Kako imunitet izazvan vakcinom može s vremenom da oslabi, važno je proučiti postojanost potencijalno zaštitnih imunoloških odgovora“, pišu naučnici u časopisu Nature.