Petogodišnji dečak biće deportovan u Bangladeš zato što njegov “blagi invaliditet” predstavlja “teret za zdravstveni sistem” Australije, zemlje u kojoj je rođen

0
Foto Profimedia

Petogodišnji dečak rođen u Australiji mogao bi da sa porodicom bude deportovan u Bangladeš pošto su im zahtevi za vizu odbijeni zbog dečakovog “blagog invaliditeta” koji bi predstavljao teret za zdravstveni sistem Australije.

Dr Mahedi Hasan Buijan došao je u Australiju 2011. godine sa studentskom vizom. On je svoju suprugu Rebaku Sultanu upoznao naredne godine u Bangladešu, a ona mu se potom pridružila 2013. godine u Australiji. Iste godine rođen je njihov sin Adijan bin Hasan, piše Gardijan.

Testovi su nekoliko meseci po rođenju dečaka pokazali da on boluje od blage cerebralne paralize.

Njegov otac je osnovne studije završio u Bangladešu, a master i doktorske studije u inostranstvu. Savezna australijska država Viktorija nominovala ga je za trajnu vizu koja bi omogućila čitavoj porodici da živi u Australiji.

Međutim, zahtev za vizu je odbijen zbog zdravstvenog stanja dečaka.

Porodica je podnela žalbu, ali je apelacioni sud posle dve i po godine odlučio da ipak presudi u korist države.

U izveštaju iz 2019. godine o zdravstvenom stanju dečaka navodi se da on ima “blagi funkcionalni poremećaj” koji je trajan i koji bi verovatno podrazumevao, u najmanju ruku, dodatnu podršku dečaku u školi.

“Ne shvatam zašto je detetu koje ima slabiju levu ruku potrebno specijalno obrazovanje”, rekao je njegov otac.

Prema drugom izveštaju o zdravstvenom stanju dečaka, Adijan je potpuno pokretan, osim što mu je pomoć potrebna na stepeništu i nekim neravnim površinama; dečak je veseo, voli da se igra loptom i u procesu prilagođavanja fizičkim nedostacima, razvio je pokrete kojima kompenzuje invaliditet.

U izveštajima se ne navodi razvijenost kognitivnih funkcija dečaka, ali se predlaže podrška terapijom pre polaska u školu.

Otac je objasnio da Adijan odlazi u vrtić svakog dana, a da mu on i njegova supruga pomažu u fizikalnoj terapiji, ali i da dečak nema poteškoća u učenju.

Sud je, međutim, ustanovio da nema diskreciona prava da uzme u obzir doprinos ove porodice Australiji, a poslednja šansa za porodicu Buijan je ministar za imigraciona pitanja Dejvid Kolman koji može da odobri ili odbije zahtev za vizu.

Oni se u Australiji trenutno nalaze sa vizom E koja im omogućava legalan boravak u trajanju od tri meseca dok čekaju konačni ishod žalbe i odluku ministra.