Peter Dajko, direktor Avala Studios: Projekat u skladu sa okolinom

  0
  Deo makete Avala Studios

  Projekat „Avala filmski park“ ima za cilj revitalizaciju postojećih i izgradnju novih filmskih studija. Namera je da se privuku velike svetske produkcije i time doprinese razvoju srpske kinematografije. U planu je izgradnja pametnog, zelenog naselja i uređenje zapuštenog i neprohodnog prostora koji se prostire između ulica Kneza Višeslava i Miloja Zakića, prostora koji ne pripada parku Košutnjak. Peter Dajko, direktor Avala Studios, kompanije koja razvija ovaj projekat, ističe da je cilj da se ovaj prostor uklopi u ekološku i harmoničnu celinu parka Košutnjak, koji je u neposrednoj blizini, i otvori za javni pristup i korišćenje.

  Ko su investitori projekta?

  Glavni investitor je češka kompanija Sebre, a arhitektonsko-projektantski tim vodi arhitekta globalne reputacije Stanislav Fiala. On je više puta nagrađivan zbog svoje posebne estetike i uklapanja novoizgrađenih objekata u prirodni ambijent bez narušavanja postojećeg okruženja, kao što će biti i u Beogradu. Vrednost projekta je trenutno više od 600 miliona evra. Očekujemo da će realizacija ovog dela projekta otvoriti više od 5.000 novih radnih mesta. Iz iskustva sličnih projekata u okruženju znamo da će dolaskom svetskih filmskih produkcija godišnja zarada grada Beograda biti više desetina miliona evra u domenu ugostiteljstva, hotelijerstva, generalno turizma, ali i drugih sektora.

  Uzburkali ste javnost kada se predstavio projekat na Ranom uvidu u Plan detaljne regulacije. Kakvo je vaše gledište na ove reakcije?

  Očekivali smo reakcije, ali možda ne baš ovog intenziteta. Rani uvid u Plan detaljne regulacije koji je uradio Zavod za urbanizam regulisaće u budućnosti mnogo elemenata za dobrobit svih građana što možda u ovom trenutku oni ne vide. Negativne komentare dobija svaki projekat bilo da je dobar ili loš, jer u ovoj fazi postoji nedovoljna informisanost. Verujemo u ovaj projekat da je dobar za sve građane Beograda. Nadamo se da ćemo dobiti dovoljno prostora da objasnimo da nam nije namera nikada ni bila niti će biti da sečemo šumu Košutnjaka, i da ćemo imati priliku da predstavimo projekat.

  Šta se rešava Planom detaljne regulacije?

  Planom je obuhvaćeno 86,8 hektara, a deo Avala Studios je oko 40 hektara. Preostali prostor je zemljište koje pripada Crkvi Sv. Luke, Kinoteci, RTS-u, Vatrogasnoj stanici, DIF-u, Zastava filmu i privatni objekti, i godinama nemaju rešene imovinsko-pravne odnose, a Plan detaljne regulacije, kada bude usvojen, svima će dati priliku da te odnose regulišu. Poštovali smo sve procedure, svaki propis i zakon, iako postoji i ta fama da nismo. To odgovorno tvrdim, jer smo kompanija koja poštuje zakonski okvir.

  A zašto svi pričaju o šumi i o kojoj šumi je reč?

  U okviru 40 hektara kojima raspolažemo, nalazi se mnogo objekata koji su stari, zapušteni, oronuli, neki su u funkciji, neki ne. Umesto njih uskoro će biti moderni filmski studiji, dok će u drugom delu biti deo za stanovanje, a u tom okviru i škola, vrtići, sportski tereni, biciklističke staze, staze za trčanje i mnogo zelenih površina, jer to je upravo naš zaštitni znak. Sve što radimo uvek mora da bude u skladu sa prirodom, da ne narušava ambijent i da zadovoljava principe održivosti, jer to je jedini koncept u koji verujemo. Zgrada sa mnogo spratova neće biti i mi kažemo da će biti niska gradnja okružena šumom, i to kvalitetnom, a ne samoniklom i divljom koja trenutno dominira. Kvalitetna šuma od oko sedam hektara ostaje netaknuta i nikada nije bilo u planu da nestane.

  Sarađujete sa JKP Zelenilo Beograd i Srbija šume. Koji su planovi?

  U narednom periodu zajedno sa JKP Zelenilom radićemo detaljnu analizu svih stabala i zelenila i oni će izvršiti klasifikaciju prema međunarodnim standardima. Sa JKP Zelenilom i Srbija šumama zasadićemo još kvalitetnih vrsta drveća. Mi takođe želimo kao i većina sugrađana, što više zelenila u okruženju, ali kvalitetnog.

  Da li ćete ostaviti neki studio kao muzej?

  Rekonstruisaćemo dva postojeća objekta od velikog značaja za srpsku filmsku industriju Studio 1 i Studio 4 u kojima su snimljeni naši izuzetni filmovi poput “Underground” Emira Kusturice. Mnogo smo vremena i novca uložili da sačuvamo fundus kostima i rekvizita koji ima svoju izuzetnu istoriju. Studio 4 biće pretvoren u moderni interaktivni muzej koji će pričati priču Avala filma. Ono na šta smo posebno ponosni to je digitalizacija filmova iz portfolija Avala filma koju realizujemo sa Kinotekom. Sve ovo čini jednu izuzetnu priču po kojoj će budući „Avala filmski park“ biti poznat.