Petar Strugar: Gledati crtać pre svih

0
Foto Promo

Kako je bilo raditi na animiranom filmu? Konkretno „Prerušeni špijuni“?

Sada si režirao a pre toga si pozajmljivao glas? Rad na animiranom filmu je uvek zabavan, pre svega zato što dobiješ priliku da pogledaš crtać pre svih. U ovom projektu sam bio reditelj i bilo je vrlo zabavno i zanimljivo. Obim posla je dosta veći nego kada pozajmljujete glas nekom od likova jer morate obraćati pažnju na ceo projekat kao celinu a i na ostale likove u sceni, i učiniti da to sve funkcioniše potpuno prirodno. Postavio sam se više kao kolega nego kao reditelj i trudio sam se da svima bude ugodno.

Kad režiraš, da li su ti najvažniji najmlađi koji su primarna publika, ili misliš i na roditelje koji će doći s njima?

Kao u svemu, tako i ovde, mera i balans su najbitniji. Film je u originalu dovoljno izbalansiran i to nije bio problem, više smo se trudili da naš govor odgovara originalu ritmički, melodijski i glumački pre svega. Mislim da smo kao ekipa uspeli da prenesemo prave emocije i uspeli smo da izbalansiramo sleng koji je u originalu sa našim književnim standardima.

U originalnoj postavci glas pozajmljuje Vil Smit; da li si ti slušao njega ili sam kreiraš lik?

Kao što rekoh, trudili smo se da izbalansiramo dosta stvari i verujem da smo u tome uspeli. Pre svih kolega Marko Marković je radio ulogu koju je radio Vil Smit u originalu i, iskren da budem, uradio je sjajan posao. Perfektno vlada svojim govornim aparatom i glasom, mnogo sam naučio od njega u ovom procesu. Veliku sam pomoć pored njega imao i u našem toncu Miletu Novkoviću koji sinhronizaciju ima u malom prstu. Jednostavno, imao sam tu sreću da sarađujem sa iskusnim i talentovanim ljudima koji su ovaj projekat učinili najboljim mogućim. Jako sam ponosan na sve njih i na posao koji smo zajedno uradili.

Koji je tvoj omiljeni animirani junak?

Omiljeni animirani junak… Pa ja mnogo volim crtaće i redovno ih gledam, ali sada kada sam čuo pitanje, prvi mi je na pamet pao konj Maximus iz „Zlatokose“.