Pet osoba osuđeno na smrt zbog ubistva Kašogija

0
Foto: Profimedia

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je na smrt pet osoba zbog ubistva novinara Vašington posta, saudijskog porekla, Džamala Kašogija prošle godine, preneo je BBC.

Kašogi je važio za kritičara saudijskih vlasti, a ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u koji je ušao kako bi obezbedio papire za venčanje. Iz tog zdanja nikada nije izašao, a pretpostavke su da je otrovan i potom raskomadan.

Nakon višenedeljnih pritisaka, zvanični Rijad je priznao da je Kašogi ubijen, ali daljih dokaza nije bilo jer je konzulat više od deset dana odbijao da pusti turske istražioce u ambasadu. Kada su i dobili dozvolu da uđu, svi dokazi su “počišćeni”.

Za direktne izvršioce ubistva označeni su saudijski agenti, njih 11, o kojima i postoje podaci i snimci s nadzornih kamera, kako ulaze i izlaze iz ambasade u Istanbulu od dana kada je Kašogi u nju ušao.

Međutim, pravi nalogodavac nikada nije otkriven, a mnogi smatraju da iza tog ubistva stoji najmoćnija osoba u Saudijskoj Arabiji – prestolonaslednik princ Mohamed Bin Salman.