Pet knjiga po preporuci Bila Gejtsa: Šta morate da pročitate tokom novogodišnjih praznika

0
Profimedia

Najbogatiji čovek sveta Bil Gejts preporučio je pet knjiga koje smatra obaveznim štivom za čitanje tokom predstojećih novogodišnjih praznika. Gejts je već navikao ljude da prate njegove preporuke, a kaže da je prethodnih meseci proveo čitajući beletristiku, mada se na ovoj listi nalaze vrlo različiti naslovi, piše Biznis insajder.

Ovo je njegov izbor:

An American Marriage (Tajari Džons)

Gejts je ovu knjigu pročitao po preporuci ćerke Dženifer. “Džons je toliko dobra autorka da uspeva da istakne oba glavna lika nakon što jedan od njih donese vrlo tešku odluku. Tema je vrlo teška i provokativna i momentalno me je povukla u dubine tragične ljubavne priče junaka.”

These Truths: A History of the United States (Džil Lepor)

“Knjiga će da nauči i istoričare o nečem novom iz američke istorije”, napisao je Gejts. On je i ranije hvalio ovu istoričarku zbog pametne upotrebe “različitih perspektiva” u knjizi koja priča priču o usponu Sjedinjenih Država.

Growth: From Microorganisms to Megacities (Vaclav Smil)

Gejts je ovog profesora svojevremeno nazvao jednim od njegovih omiljenih autora, toliko da je svako novo uzbuđenje zbog svake njegove nove knjige uporedio s uzbuđenjem koje vlada kod pojave nastavaka ‘Star Wars’ filmova. Smil u najnovijoj knjizi opisuje društvenu opsednutost rastom kroz perspektivu svega, od mikroorganizama do globalnih metropola.

Prepared (Dajan Tavener)

Autorka objašnjava kako treba odgajati decu koja će u životu uspeti po izlasku iz srednje škole. Gejts je knjigu nazvao “korisnim vodičem za rasterećenje i povećanje efikasnosti celog procesa”.

Why We Sleep (Metju Voker)

Gejts je u novom blogu ovu knjigu opisao kao “jedan od najzanimljivijih i najdubljih” ovogodišnjih sadržaja napisanih na temu ljudskog ponašanja. Voker predvodi Centar za istraživanje ljudskog sna na Berkliju, a u knjizi istažuje fizički smisao sna i načine na koje pojedinac može da poboljša svoj san.