Pelosi: “Pozivam Pensa da se pozove na 25. amandman i smeni Trampa. Ako ne bude delovao, možda ćemo pokrenuti impičment…”

0
Foto: Profimedia

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je danas potpredsednika Majka Pensa da se pozove na 25. amandman i smeni predsednika Trampa zbog nereda ispred Kapitola i saopštila da će, ako se to ne dogodi, možda pokrenuti impičment.

“Pridružujem se lideru demokrata u Senatu Čaku Šameru u zahtevu upućenom potpredsedniku Pensu da smeni predsednika odmah, pozivajući se na 25. amandman”, rekla je Pelosi.

“Ako potpredsednik i kabinet ne budu delovali, Kongres će možda biti spreman da pokrene impičment, što je mišljenje mog poslaničkog kluba, ali i američkog naroda”, rekla je Pelosi.

Podsetimo, Šamer je Pensa pozvao da se pozove na 25. ustavni amandman koji omogućava da potpredsednik i većina u predsednikovom kabinetu proglase šefa države “nesposobnim” za dalje obavljanje funkcije i uklone ga sa vlasti.

Šumer je takođe rekao da ukoliko Pens to odbije, onda bi Kongres trebalo da pokrene postupak za opoziv.

“Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan više”, dodao je Šumer.

Prema pojedinim američkim medijima, Trampovi ministri su sinoć razgovarali o mogućnosti da se pozovu na 25. amandman američkog Ustava.

Prema tom amandmanu, koji je usvojen nakon ubistva Džona Kenedija 1963. godine, ukoliko potpredsednik i većina članova kabineta dostave predsedavajućem Senata ili predsedavajućem Predstavničkog doma pisano obaveštenje da predsednik nije sposoban da obavlja svoje dužnosti, potpredsednik će tog trenutka preuzeti ovlašćenja i obaveze kao vršilac dužnosti predsednika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!