Pekićevo proročanstvo: Kako je nastalo i zašto je ponovo aktuelno “Besnilo” – Čitajte u Nedeljniku

0
Foto privatna arhiva porodice Pekić

U ovim teškim i nepredvidivim vremenima ima i dobrih vesti. Borislav Pekić, koji se samodeklarisao kao “težak pisac”, što 2020. godine realno i jeste, ne silazi sa top-lista najčitanijih knjiga. Pekićev najkomercijalniji roman vratio se još jednom u orbitu. Stari čitaoci ga opet listaju, a novi otkrivaju to “proročansko” štivo. U pitanju je “Besnilo”.

Pekić je ovim romanom otvorio mnogobrojna pitanja, pa i onaj antagonistički stav čoveka prema prirodi. Radnja romana je smeštena na londonski aerodrom Hitrou pogođen epidemijom mutiranog virusa besnila, kao produkta neuspelog eksperimentisanja tokom procesa genetskog inženjeringa. Spletom nesrećnih okolnosti, dakle, pukom slučajnošću, zaraza je pogodila baš londonski aerodrom na kome su se, isto tako slučajno, našli likovi romana, i ne sluteći u kojoj meri su im životni putevi međusobno uslovljeni. U svoj roman pisac ubacuje razne medicinske izraze, latinske nazive i stručne pojmove u kojima čitalac može i da uživa i da se obrazuje. Kritičari tvrde da “Besnilo” svojom neopterećujuće kompleksnom strukturom, zapravo pomera granice žanra, poštujući sve njegove premise.

“Besnilo” je nastalo u poznoj Pekićevoj spisateljskoj fazi i važi za “najholivudskiji” srpski roman. Napisano je po narudžbini Pekićevog američkog izdavača. O tome svedoči Dušan Puvačić, njegov godinu dana mlađi kolega sa katedre za opštu književnost, koji mu je kasnije postao i prijatelj.

Ceo tekst Aleksandra Đuričića objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. maja.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju prvu knjigu iz edicije “Velike biografije”: “Josip Broz Tito – Bilo jednom u Jugoslaviji”