“Pekić je za nas bio pojam…”: 30 godina Demokratske stranke – Čitajte u Nedeljniku

1
Foto privatna arhiva porodice Pekić

Jedno od lica DS-a koje je davalo snagu stranci u prvim godinama svakako je bio književnik Borislav Pekić, koji je u vreme podele oko DEPOS-a bio na strani Koštunice.

„On nije želeo da napusti DS čak ni kada je mislio da ide previše levo. Desimir Tošić, koji je došao iz emigracije i koji je bio član predratne omladine DS-a, išao je levo, a za mene su stranački ‘ideološki klasifikatori’ smatrali da sam polulevo. Pekić nije mnogo govorio, ni na jednom mitingu nije držao govor“, sećao se Mićunović.

„Pekić je za nas bio pojam. Bio je na robiji zato što je pripadao građanskoj partiji. On je u stranku ušao preko ljudi oko Miće Popovića, pa i Koste Čavoškog, Voje Koštunice… Pošto sam bio prvi sekretar stranke, on me pita: ‘Šta će ti biti prvi zadatak?’

‘Da svako radi svoj posao’, odgovorio sam.

‘E, onda znam. Nećeš uspeti’”, ispričao nam je Slobodan Gavrilović.

OPŠIRNI TEKST O 30 GODINA DEMOKRATSKE STRANKE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU OD ČETVRTKA 30. JANUARA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci na poklon dobijaju petu i poslednju knjigu iz edicije “Senke nad Balkanom” – “Knez Pavle: Samoubistvo Jugoslavije”1 KOMENTAR

  1. Miroslav B.Mladenovic Mirac:-Neka mlada generacija zna da je poznati književnik surovo “namešten” na prvim izborima da kao kandidat Demokratske stranke- bude “poražen” u izbornoj jedinici RAKOVICA, jer se unapred znalo da tu pobeđuje RADIKAL Vojuislav Šešelj! Teško je Pekić podneo tu “nameštaljku” i kasnije skončao svoj život. Ko ga uopšte pominje među NOVOKOMPONOVIM DEMEMOKRATAMA(zatvor kao srednjoškolac zbog demokratskih ideja) i život u “tuđini” kao PROGNANIK!

Comments are closed.