“Patrijarh Porfirije i Sinod da se presele u Pećku patrijaršiju…”

5
screenshot/tv nova/mn

(Beta) – Predsednik Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović pozdravio je danas odluku patrijarha SPC Porfirija da prva tri dana uskršnjeg posta provede u Pećkoj patrijaršiji.

Uz to je ponovio poziv da se poglavar Srpske pravoslavne crkve i Sinod tu i presele kako bi ojačali, i simbolički i faktička, poziciju Srba i države Srbije uoči “sve brutalnijih pritisaka da se odreknemo Kosova i Metohije”.

“Njegova Svetost je pokazao gde je mesto stolovanja srpskih patrijaraha”, naglasio je Stamatović, u pisanoj izjavi.

Stamatović očekuje da je ovo medjupotez do najavljene promene crkvenog Ustava posle koje bi ime srpske Crkve glasilo “Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija”.

“Jaka simbolična poruka bilo i premeštanje posmrtnih ostataka svih patrijaraha, arhiepiskopa i mitropolita, koju nisu ostavili poslednju poruku, u istorijski memorijal – Pećku patrijaršiju”, smatra Stamatović.

5 KOMENTARA

  1. Oko 90 % sadašnjih gradjana Beograda se doselilo u Beograd. Ti ljudi su došli iz nekih drugih delova države. I odmah su postali Beogradjani i niko od njih se ne zalaže više za kraj gde su rodjeni, odrastali i gde su ostavili familiju, prijatelje i svoje poreklo. E to je strašna istina.

  2. Pa svi mi koji odredjujemo drugima,gde treba da budu treba i sebe da pitaju kolko puta godisnje su otisli do nasih svetinja.I to mbogo znaci srpskom narodu.

  3. Potpuno opravdan predlog. Zašto svi trče u Beograd. Zašto ministarstvo poljoprivrede nije u Gornjem Milanovcu, a ministrsvo rudarstva i energetike u Lazarevcu i td…. Tako bi se Beograd rasteretio a ostali krajevi razvijali ravnomernije.

  4. Не само Св,. Синод СПЦ него Влада и Народна скупштина да се преселе на КиМ.

Comments are closed.