Patrijarh Porfirije za hrvatske medije: “Zločinci iz Jasenovca su se ispisali iz svakog naroda”

2
screenshot/hrt

(Beta) – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je večeras za da veruje da političari koji danas vode Hrvatsku čine sve kako bi svi njeni građani, uključujući Srbe, ostvarili svoja prava.

“Da bismo se izdigli iznad predrasuda, važno je da razumemo jedni druge. Kako bismo razumeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos”, rekao je Porfirije za Hrvatsku radio televiziju.

U prvom intervjuu za hrvatske medije nakon ustoličenja, Porfirije je kazao i da poseduje pisma koja je nekadašnji kardinal Rimokatoličke crkve Alojzije Stepinac slao papi Piju Dvanaestom i da u njima ima “duboko problematičnih” mesta.

Upitan o stavu doskorašnjeg patrijarha SPC Irineja i njegovim stavovima oko kanonizacije Stepinca, koga je opisao kao “ustaškog vikara”, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom kardinala iz vremena Drugog svetskog rata.

Patrijarh SPC je kazao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora da bude oslobođeno svake vrste politizacije.

“A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca”, naveo je Porfirije.

Ponovio je da su se zločinci iz Jasenovca i drugih mesta gde su vršeni zločini te vrste “ispisali iz svakog naroda”.

O ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori, Porfirije je rekao da crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke posledice po bivšu vladu i aktuelnog predseednika Mila Đukanovića.

2 KOMENTARA

  1. Zašto BRE ti daješ bilo kakve izjave. Zna se BRE koji je tvoj osnovni zadatak – da se moliš Bogu i to je sve. Šta se ti BRE mešaš u politiku. Dosta BRE više. !!!!!

Comments are closed.