Patrijarh o Jasenovcu: Nije to mesto za matematiku, nego za molitvu da se nikada ne ponovi

0
(BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC/DS)

(Beta) – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da je veoma važno da zločini počinjeni u ustaškom logoru Jasenovac izađu iz zaborava, ali da ne budu povod za zlopamćenje.

“Jasenovac nije prostor gde se bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, nego prostor gde kao crkva pokušavamo da organizujemo mesto molitve za dobro u čitavom svetu. Veoma je važno da Jasenovac izađe iz zaborava, ali da ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i koliko god je moguće zavapi da se nigde nikada ništa slično ne dogodi”, rekao je Porfirije na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom vučićem.

Povodom igranog filma “Dara iz Jasenovca”, patrijarh SPC je rekao da je “važno i velika stvar” da je srpska kinematrografija “prvi put progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se i tendenciozno decenijama skrivalo”.

Vučić je rekao da Srbija sa Republikom Srpskom radi na izgradnji velikog svetilišta u Donjoj Gradini, “na mestu najvećeg stratiša srpskog naroda”.

“Sad ćemo to da ubrzamo, dali smo jednoj kompaniji da radi idejni projekat, pa sad drugoj, gledamo kako ćemo to da uradimo”, rekao je Vučić.