Patrijarh Irinej poručio “bezbožnicima” u Crnoj Gori da odustanu od srpskih svetinja, kraljica Elizabeta pristala na “period tranzicije” za unuka, Bjeličina rapsodija: Vaš brifing za utorak

1

IRINEJ O NEMIRIMA U CRNOJ GORI – Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, na molitvenom skupu uoči dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, uputio je molbu vlastima u Crnoj Gori da se ostave pokušaja uzimanja srpskih svetinja i crkvenog imanja.

Patrijarh je ispred Hrama Svetog Save rekao da se SPC nada da će se probuditi uspavana svest kod predstavnika crnogorske vlasti i da će odustati od svojih namera, kako ne bi “navukli prokletstvo za svagda”.

Irinej ih je pozvao da ne čine ono što ni Bogu, ni narodu nije drago, i upozorio da se narod u Crnoj Gori neće smiriti dok vlast ne odustane od svojih namera.

“Bezbožnici su digli ruke na svetinje gospodnje i imovinu svetinja gospodnjih”, rekao je patrijarh.

KOSOVO JOŠ NEMA VLADU – Predsednik pokreta Samoopredeljenje i kandidat za mandatara za kosovskog premijera Aljbin Kurti poručio je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da ne iznosi političke ocene i da ne preti po pitanju određivanja mandatara.

On je to uradio jer još uvek nije postignut dogovor i Kosovo nema vladu.

U Prištini je na razgovorima unutar Demokratskog saveza Kosova bio prisutan i Vilijam Voker, šef misije OEBS na Kosovu tokom ’99. godine, ali ni to nije pomoglo.

U lokalnim medijima se prenosi vest da postoji mogućnost da se u okviru pregovora o vladi, doda još jedno ministarstvo kako bi se došlo do sporazuma sa DSK, koje pored mesta predsednika skupštine traži i mesto predsednika države.

ZAGAĐENJE POSLEDNJIH DANA U CRVENOM – Vazduh u Beogradu, ali i mnogim gradovima Srbije danima je zagađen. Na to upozoravaju domaći, ali i svetski sajtovi koji se bave kontrolom merenja stepena zagađenosti.

Zbog toga što se konkretne mere ne preduzimaju, Zaštitnik građana Zoran Pašilić kaže da je protiv resornog ministarstva pokrenuo postupak kontrole.

On je to učinio jer iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ponovo stiže upozorenje – vazduh u Beogradu je zagađen, a uprkos tome ministarstvo ćuti.

KRALJICA ELIZABETA PRIHVATILA PERIOD TRANZICIJE – Kraljica Elizabeta pristala je na “period tranzicije” u kojem će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Hari i Megan, provesti vreme u Kanadi i UK.

Ona je rekla da u potpunosti podržava njihovu želju za novim ulogama, ali da bi više volela da oni ostanu puni članovi kraljevske porodice sa svim kraljevskim obavezama.

Istakla je da posao po tom pitanju nije završen, a da ona očekuje odluku narednih dana.

POMPEO: UBISTVO SULEJMANIJA DEO NOVE TAKTIKTE – Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je Kasem Solejmani ubijen u sklopu šire strategije odvraćanja pretnje koju predstavljaju neprijatelji SAD-a, koja se odnosi i na Kinu i Rusiju, ublažavajući time tvrdnje da je najviši iranski general ubijen jer je planirao napade na američka diplomatska predstavništva.

Pompeo je održao govor na Huverovom institutu na Univerzitetu Stenford, u kojemu nije izričito spominjao napade koje je navodno planirao Solejmani.

Američki državni sekretar se u svom govoru fokusirao na, kako je rekao, strategiju administracije da uspostavi “stvarnu politiku odvraćanja” prema Iranu posle prethodnih republikanskih i demokratskih politika koje su podsticale “zloćudne aktivnosti” Irana.

AMBASADOR SAD PRIŽELJKUJE DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE DO JESENI – Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da se nada da će Beograd i Priština postići dogovor o Kosovu do jeseni i da očekuje da će biti pomaka pre američkih predsedničkih izbora.

“Naše očekivanje je da će pre izbora u SAD biti napretka u procesu dijaloga Beograda i Prištine, jer je progres apsolutno neophodan za stabilnost u regionu. Zato ćemo nastaviti naš rad na podršci dijalogu”, rekao je Godfri za Večernje novosti.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju od novembra 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

NOVA EVROPSKA KOMISIJA POLOŽILA ZAKLETVU – Članovi Evropske komisije na čelu sa Ursulom fon der Lajen i zvanično su postali evropski komesari. Oni su danas, pred sudijama Evropskog suda pravde u Luskemburgu položili zakletve.

Konačno je pala i zakletva. 27 članova Evropske komisije i zvanično obavezali da će poštovati ugovore i povelju o osnovnim pravima EU.

Takođe, zakleli su se da će svoje dužnsoti u Evropskoj komisiji obavljati nezavisno i u interesu Evropske unije.

KANALI U VENECIJI GOTOVO PRESUŠILI 2 MESECA NAKON POPLAVA – Kanali u Veneciji su skoro suvi i bez vode zbog pada vodostaja, samo dva meseca nakon plime koja je u novembru prošle godine poplavila veliki deo grada.

Gondole su skoro nasukane zbog drastičnog pada nivoa vode, kanali liče na blatnjave rovove, a saobraćaj je poremećen.

Venecija se u novembru 2019. suočila sa najvećim vodostajem u poslednjih pola veka, što stručnjaci smatraju direktnom posledicom klimatskih promena.

BJELIČIN REKORD KARIJERE U NBA LIGI – Košarkaš Sakramento Kingsa Nemanja Bjelica odigrao je najbolju utakmicu od kada je prešao preko okeana da igra košarku.

On je u porazu Kingsa od Orlando Medžika rezultatom 114:112 postigao rekord karijere. Ubacio je 34 poena uz besprekornu statistiku.

Iz igre je šutirao 13 od 16, a nije šutnuo nijedno slobodno bacanje. Pogodio je čak 8 trojki iz 10 pokušaja.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

1 KOMENTAR

Comments are closed.