Patrijarh Irinej: Očekujemo pomoć bratske Rusije i Ruske crkve da sačuvamo Kosovo

0
Foto: Nedeljnik

Patrijarh Irinej rekao je kako očekuje veliku pomoć viševekovno bratske Rusije i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje da Srbija sačuva Kosovo.

“To je naša velika želja. Nadamo se da će nam Bog pomoći u tome, preko Rusije i umnih i poštenih ljudi u svetu”, rekao je patrijarh Irinej, nakon razgovora sa Lavrovim, u Patrijaršiji.

Patrijar Irinej je rekao da su razgovarali o problemima koji se tiču “našeg naroda i naše Crkve”, dodajući kako se nada da će se srpski i ruski narod zauvek dogovarati, kao što je to bilo i u prošlosti.

Takođe je naveo da u oktobru očekuje da u Beograd, zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dođe i ruski patrijarh Kiril, na veliku svečanost u hramu Svetog Save na Vračaru.

Ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov rekao je da danas na Balkanu pa i drugim svetskim regijama “situacija ne postaje baš mirnija”, već da ima puno mogućnosti za njeno zaoštravanje.

Pri tome je rekao kako pre svega misli na Bliski Istok i sever Afrike, napominjući da “ođek tih dešavanja sve jače zvuči na evropskom kontinetnu”.

Kako je objasnio, tokom tih konflikata pojačavaju se radikalna raspoloženja, koja se ispoljavaju kroz ekstremističke napade, između ostalog i na hrišćane.

On je rekao da se situacija komplikuje “dosta agresivnim promovisanjem od strane naših zapadnih partnera takozvanih neolibarelnih vrednosti” koje pokušavaju da nametnu ostalima.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji odgovorne države treba da se bore za očuvanje svoje istorije, kulture i tradicije, a, kako je naveo, Rusija to i čini sa Srbijom i drugim saveznicima.

Takvi napori se, rekao je, ujedinjuju i sa drugim pravoslavnim Crkvama, dodajući da su SPC i RPC vekovima čuvari takvih vrednosti.

On je naveo da se to ne sviđa svima, pre svega onima koji pokušavaju da nametnu svoja pravila, i zato su se pojačali napadi na pravoslavne Crkve, ali one treba da budu “jake u onome po čemu su uvek bile čuvene – po sili svog duha, da sačuvaju svoje vrednosti”.

“Rusija će se uvek boriti za interese pravoslavne Crkve i zajedno sa njima će nastaviti da promoviše mirovne ideje i mirovno rešavanje bilo kojih problema, rekao je Lavrov.

Nakon sastanka SPC je saopštila da je Lavrov “ponovio podršku ruskog državnog rukovodstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije na Кosovu”.

Takođe i da je Lavrov “izrazio podršku SPC u nedaćama u kojima se nalazi u Crnoj Gori i istakao da se samo jačajući jedinstvo pravoslavnih naroda može učvrstiti položaj RPC u Ukrajini i SPC u Crnoj Gori”.

Tokom sastanka podnet je izveštaj o toku završnih radova na spomen hramu Svetog Save, kao i njegovom finansiranju.

Patrijarh Irinej je zahvalio Lavrovu na velikoj pomoći predsednika Rusije Vladimira Putina, čijom zaslugom je obezbeđeno 10 miliona evra za izradu mozaika i naveo da je, uz veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija do sada pružila nesebičnu pomoć u iznosu od 32 miliona evra.

Do sada je u hram Svetog Save na Vračaru dostavljeno i plaćeno 85 procenata mozaika, te da se u naredna dva meseca očekuje isporuka i montaža preostalih 15 procenata, saopšteno je iz SPC.

(Beta)