Patrijarh Irinej o sporazumu u Vašingtonu: “SPC će prihvatiti samo dogovor u kojem je KiM u sastavu Srbije”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je danas da jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, rekao je za portal Nova.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. 

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom”, rekao je za nova.rs patrijarh Irinej komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se SPC uključiti u pregovore oko Kosova, ukoliko usledi poziv.

“Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

“To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda”, poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih nedelju dana su intezivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva rudna razgovora održana je u Vašingtonu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti parafirali dokument o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik Sjedinjenih Američkih država Donald Tramp.

Nakon toga, usledili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.