Patrijarh Irinej dobio nagradu Udruženja književnika: Zatražio je da mu se uruči u Patrijaršiji, nije prisustvovao dodeli

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej dobitnik je godišnje nagrade “Blagodarje”, koja se dodeljuje na Svetosavskoj akademiji koju organizuje Udruženje književnika Srbije (UKS).

Irinej danas nije bio na dodeli u prostorijama UKS i zatražio je da mu se nagrada uruči u Patrijaršiji, dok je svečanosti u njegovo ime danas prisutvovao patrijarhov vikar, episkop remezijanski Stefan.

Nagrada je u utorak dodeljena i episkopu bačkom Irineju, dok ju je danas dobilo još 16 ličnosti i institucija.

Predsednik UKS Milan Vitezović koji je sprečen da prisustvuje događaju, u pisanom obraćanju koje su pročitali njegovi saradnici, naveo je da istoriju stvaraju ljudi bogatog uma i duha, a da je Sveti Sava jedan od njih.

“Po Svetom Savi se prepoznajemo. I pre njega smo bili Srbi, a on je dokaz da je istorija Srba neizbrisiva na karti Evrope”, ocenio je Vitezović.

“Blagodarje” se od 2011. godine dodeljuje zaslužnim pojednicima i institucijama za doprinos radu UKS i izuzetan doprinos u “negovanju duha sprske narodne i umetničke književnosti”, očuvanju srpske tradicije i narodnih običaja između dva Savindana.

Savindan je praznik SPC koji se slavi 27. januara, kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu, princa iz dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhieposkopa srpskog.

Praznik Svetog Save je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika među Srbima, svetkuju ga zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu.

(Beta)