Patrijarh Irinej: Crkve neće biti zatvarane, vernici sami odlučuju i o pričesti i da li će primiti sveštenike u dom zbog osvećenja vodice

5
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Hramovi Srpske pravoslavne crkve tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja neće se zatvarati, izjavio je patrijarh srpski Irinej za list Danas.

Patrijarh je rekao da će vernici sami odlučiti da li će primati sveštenike zbog osvećenja vodice i da li će se pričestiti i celivati ikone, preneo je N1 pisanje Danasa.

Kada je reč o svećenju vodice, patrijarh je naveo da je sveštenicima preporučeno da pozovu parohijane telefonom i pitaju da li žele da ih prime u svoje domove.

“Nema nikave prisile, odluku donose vernici”, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Što se tiče zdravstvenog stanja sveštenika, patrijarh je dodao da i za njih važe mere zaštite kao i za sve druge građane.

Kako navodi “Danas”, to su pravila koja važe u arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, u kojoj je patrijarh nadležni arhijerej.

Taj “model” crkvenog života tokom uskršnjog posta ne važi u potunosti u celoj SPC, mada sve srpske vladike vernike najpre pozivaju da poštuju preporuke nadležnih državnih vlasti, lekara i epidemiologa, piše “Danas”.

5 KOMENTARA

  1. Po meni je ovo Patrijarh ovo izlaganje pravo hriscansko. “Po veri vasoj nek vam bude.”

    • водица није црна и ниси обавезан било шта од тога да радиш. седи кући и пажљиво прати вођина упутства а за нас се не брини

Comments are closed.