Patite li od sindroma nemirnih nogu: Zašto se javlja baš pre i tokom spavanja i kako ga se osloboditi

0
Foto: Profimedia

Ako imate neprestanu potrebu da vam noge budu stalno u pokretu, možda patite od sindroma nemirnih nogu. Evo koji su mogući uzroci, kako prepoznati problem i kako se može ublažiti, pišu 24sata.hr.

To nije problem zbog kojega vam je ugrožen život, ali može da poremeti san jer se najčešće javlja upravo noću, pa se neretko ubraja i u poremećaje spavanja. Javlja se zbog nekoliko različitih vrsta osećaja u nogama, poput boli, svraba, peckanja, grčeva i osećaja da nešto “gmiže”.

Pomeranjem nogu osoba se oslobađa tog osećaja.

Ti osećaji se neretko pogoršavaju baš pre spavanja, što može da stvori i probleme sa spavanjem – od toga da ne možete da zaspite, pa do buđenja noću.

Prema američkom Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar ili slične bolesti, čak 10 odsto Amerikanaca pati od sindroma nemirnih nogu. Agencija tvrdi da ga ima oko dva do tri odsto odraslih, što je oko pet miliona Amerikanaca. Ali, može da pogodi i decu. Pretpostavlja se da oko milion dece školskog uzrasta u SAD-u pati od tog sindroma.

Šta je uzrok i da li je nasledno?

Stručnjaci ne znaju tačan uzrok sindroma nemirnih nogu. Međutim, lekari sumnjaju da se nasleđuje, i da je veća verovatnoća da ćete oboleti od toga ako postoji neko u porodici ko boluje od tog sindroma. Prema nekim procenama, skoro 50 odsto ljudi sa sindromom nemirnih nogu ima srodnike koji su patili od toga.

Koji su drugi faktori rizika?

Za razvoj sindroma nemirnih nogu mogu da budu krive i neke hronične bolesti, među kojima su dijabetes, periferna neuropatija, zastoj bubrega i manjak gvožđa. Neke trudnice takođe imaju taj sindrom tokom poslednjeg tromesečja, ali se on povlači nakon porođaja. I neki lekovi, poput antihistaminika i antidepresiva mogu da ga izazovu.

Da li može se pogorša?

Pomenute bolesti ne samo da izazivaju taj sindrom, već mogu da utiču i na to da se pogorša. Stručnjaci kažu da prekomerni unos alkohola takođe može da pogorša znakove i simptome sindroma nemirnih nogu. I manjak sna smatra se nečim što može negativno da utiče na sindrom nemirnih nogu, pa ako imate taj problem, vodite računa o tome da spavate dovoljno.

Da li se leči i kako?

Lekar će da proveri da li postoji bolest koja je uzrok, i onda da je leči ako postoji, kako bi se ublažio sindrom nemirnih nogu. Na raspolaganju su i brojni prirodni lekovi i metode: joga, tople kupke, masaže, primena jastuka za grejanje nogu i/ili hlađenje, a preporučuje se ostavljanje pušenja i alkohola, donosi Health Digest.