Patentirana prva vakcina protiv koronavirusa u Kini

0
Foto: Profimedia

Kineska kompanija specijalizivana za vakcine “CanSino Biologics” patentirala je potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa pod nazivom “Ad5-nCOV”, javili su državni mediji pozivajući se na dokumente o zaštiti intelektualne imovine, preneo je Gardijan.

Objavljen 11. avgusta, ovo je prvi patent za vakcinu protiv COVID-19 koji je odobrila Kina, prenosi list “People’s Daily”.

Patent je komercijalna, a ne naučna prekretnica.

“Patent će sprečiti druge da kopiraju vakcinu, ali to nije suštinski korak za prelazak vakcine u više nivoe kliničkih ispitivanja”, rekao je profesor Mark Pelegrini sa Instituta za medicinska istraživanja “Walter and Eliza Hall”. 

Pelegrini je primetio da je vakcina objavljena u časopisu “Lancet” pre nekoliko nedelja, otprilike u isto vreme kada je grupa naučnike sa Oksforda objavila vakcinu. I jedna i druga vakcina koriste adenovirus (koji izaziva uobičajene infekcije poput prehlade) da oponaša Sars-CoV-2 i obezbedi imunitet.

Saudijska Arabija je rekla da ovog meseca planira da započne klinička ispitivanja faze III vakcine koju je proiziveo CanSino.

CanSino je saopštio je da je u pregovorima sa Rusijom, Brazilom i Čileom o pokretanju ispitivanja faze III u tim zemljama.