Pas može da se “napije” i od čokoladice sa rumom ili sirovog testa s kvascem

1
Foto: Profimedia

Iako se čini zabavnim da svom ljubimcu date nekoliko gutljaja piva, treba znati da to može biti veoma opasno za pse. Imajući u vidu njihovu veličinu, potrebno im je mnogo manje alkohola koji se veoma brzo pretvara u krajnje toksičnu dozu. Opasnost mogu biti i kolači s rumom ili sirovo testo s kvascem, piše Petface.net.

Alkohol u organizmu psa izaziva pad telesne temperature, šećera u krvi i ubrzava rad srca, pa to sve može da izazove komu i smrt.

Znaci pijanstva kod pasa se ne razlikuju mnogo od znakova kod ljudi. Najveća razlika je u tome što će pas mnogo brže osetiti ozbiljne zdravstvene probleme. Pijani pas posrće, gubi koordinaciju u kretanju i prostoru i oseća mučninu. Posle toga dolazi do povraćanja. Pada mu telesna temperatura, postaje slab, ne može da se kreće, a u težim slučajevima dolazi do kolapsa, kome i smrti od respirativnog zastoja.

Prvi, blagi simptomi su možda zabavni za okolinu, ali treba znati da se radi o krajnje opasanom stanju. Na metaboličkom nivou, organizam ljubimca se izuzetno muči. Zapravo dolazi do metaboličke acidoze koju možemo uporediti sa padanjem prve domino kocke u nizu. Jedan problem izaziva stvaranje novog i tako u nedogled sve dok ne padne i poslednja domino kockica.

Zbog ubrzanog rada srca, pada glukoze u krvi i respiratorne insufijencije najčešće dolazi do smrti.

1 KOMENTAR

  1. re: sirovog testa s kvascem

    A kako se desi da pas pojede sirovo testo s kvascem?

Comments are closed.