Pas koji je uradio tako važan posao u eliminaciji Al Bagdadija, pravi “američki heroj” – ne postoji. Donald Tramp se igrao u Fotošopu…

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država objavio je na svom tviter nalogu sliku odlikovanja psa, za kojeg je napisao da je odigrao važnu ulogu u nedavnoj eliminaciji Al Bagdadija. Tom prilikom, pas je označen kao “pravi američki heroj”.

Mediji su počeli da pišu izveštaje o tom događaju, a onda je otkriveno, da se tako nešto nikada nije dogodilo.

Naime, mnogi svetski mediji su preneli vest da je Donald Tramp odlikovao psa po imenu Konan, koji je učestvovao u akciji ubistva lidera Al Bagdadija, da bi se kasnije ispostavilo da je vest zapravo bila laž, a fotografija – fotošopirana.

“Američki heroj”, napisao je Tramp uz fotografiju na kojoj se vidi medalja oko vrata nemačkog ovčara, nakon čega su usledili medijski izveštaji o odlikovanju.

Ispostavilo se, međutim, da odlikovanja nije bilo, a ni pas nije bio u rezidenciji predsednika SAD, potvrđeno je u Beloj kući reporteru Glasa Amerike Stivu Hermanu.

Bela kuća je, takođe, potvrdila i da je fotografija fotošopirana.

Kako piše Njujork tajms, izvorna fotografija koju je Tramp preradio pripada agenciji Asošijeted pres sa događaja iz 2017. godine kada je Tramp odlikovao Džejmsa Meklohana, veterana Vijetnamskog rata, prenosi RTS.

Meklohan je tada odlikovan pošto je tokom rata spasio živote deset osoba.