“Parlament je odgovoran što se Bregzit neće dogoditi u planirano vreme”

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je parlament u Londonu odgovoran što Velika Britanija neće napustiti Evropsku uniju u četvtak, kako je bilo planirano.

Pošto Džonson nije uspeo da ubedi britanske poslanike da ratifikuju njegov sporazum sa Briselom o Bregzitu 31. oktobra, EU je odlučila da izlazak pomeri do 31. januara. Džonson je zatražio odlaganje po nalogu parlamenta, mada je mesecima govorio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra, bez obzira da li postoji ili ne sporazum o Bregzitu.

Džonsonov portparol Džems Slek je izjavio da je bio osiguran “sjajan novi sporazum, kojim bi se Britaniji omogućilo da izađe 31. oktobra, ali ga je parlament blokirao”.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan je pozdravio odluku EU o odlaganju Bregzita do kraja januara. Kan je ocenio da se radi o “dobroj vesti”, koja uklanja opasnost o katastrofalnog odsustva sporazuma.

Odlaganje bi trebalo da bude iskorišćeno za glasanje o Bregzitu.

“Vreme je da se britanska javnost konačno izjasni o tome”, poručio je Kan.

Britanski parlament bi u ponedeljak trebalo da se izjasni o mogućnosti novih izbora. Džonson želi da parlamentarni izbori budu održani 12. decembra, ali možda neće imati dovoljnu podršku. Vlada se protivi novom referendumu o Bregzitu, navodi AP.