Parking mesto u Hong Kongu plaćeno skoro milion dolara

0
Foto Profimedia

Hongkongu nakon meseci nasilnih protesta možda preti recesija, ali to nije sprečilo jednog tamošnjeg poduzetnika da parking mesto plati gotovo milion dolara, prenosi N1.

Ogromna cifra koju je izdvojio Džoni Čeung Šun-je pokazatelj je sve veće nejednakosti koja je doprinela nezadovoljstvu onih koji gotovo pet meseci protestuju u tom finansijskom središtu, u kojem je jedna od pet osoba siromašna.

Iznos od 970 hiljada dolara je više od 30 puta veći od prosečne godišnje plate stanovnika Hongkonga i otprilike je jednak ceni jednosobnog stana u londonskoj elitnoj četvrti Čelsi.

Parking mesto se nalazi kod petog najvišeg nebodera u Hongkongu. Taj je neboder “Centar” već punio medijske stupce u oktobru 2017. kad je postao najskuplja poslovna zgrada na svetu – najbogatiji čovek u Hongkongu prodao ju je za više od 5 milijardi dolara.

Parking mesto je kupljeno za basnoslovnu svotu usprkos sve većoj zabrinutosti oko uticaja prodemokratskih protesta na tržište nekretnina u gradu.

Cene nekretnina nedavnih meseci padaju jer su građevinske kompnaije primorane da nude niže cene za nove projekte i smanjuju rente za kancelarije.

Ekonomija Hongkonga trebalo bi ove godine da raste samo do jedan odsto BDP-a, što je najgora stopa od 2009. godine, kad je svet pogodila recesija.

“Velik deo vlasnika u Centru su u finansijama ili drugim brzorastućim sektorima“, ističe Stenli Pun, direktor kompanije za nekretnine Centaline Commercial. “Tim tajkunima to nije toliko značajna kupovina, ako je uporedite s vrednosti kancelarije koju poseduju“, dodao je.

Stanje tržišta nekretnina u toj autonomnoj regiji ranije je postalo političko pitanje jer su rastuće cene primorale neke manje kompanije da zbog visokih renti zatvore svoje kancelarije, a deo stanovnika ne može sebi da priušti kupovinu ili iznajmljivanje kvalitetnih domova.