Park za neke nove klince u Somboru: “Posadićemo 68 stabala bagrema, Balaševiću u čast…”

0
Foto: Printscreen

U spomen čuvenom kantautoru Đorđu Balaševiću Sombor je danas dobio novi parkovski prostor simbolično nazvan “Park za neke nove klince”, prenosi Blic.

Ovaj spomen park nalazi se u somborskom naselju Nova Selenča pored Osnovne škole “Dositej Obradović” a inicijativu za ovu akciju pokrenula je Somborka Mirjana Jozić.

“Balašević je služio vojsku u Somboru i praktično je jedno vreme bio naš sugrađanin a i opevao je Sombor u svojim pesmama. Razmišljala sam kako bismo mogli da mu se na neki način odužimo i palo mi je na pamet da napravimo park u kome ćemo simbolično posaditi 68 stabala bagrema, onoliko koliko je on godina živeo i jednu lipu zbog čuvene Đoletove pesme “Jednom su sadili lipu”. Tu ideju su mnogi podržali, od gradskih čelnika koji su nam dodelili prostor, preko brojnih volontera koji su učestvovali u sadnji do Udruženja gorana koje nam je obezbedilo sadnice”, rekla je Jozić.

Kaže da postoji plan da se u parku postavi i spomen ploča Balaševiću kao i da se nakon što bagrenje poraste tamo postave parkovske klupe na kojima će neki novi klinci moći da se druže i uživaju.

Brojnim građanima volonterima koji su danas sadili drveće u Đoletovom parku pridružio se i pomoćnik gradonačelnika za oblast urbanizma i zaštitu životne sredine Siniša Borota.