Papa za 84. rođendan tražio vakcinu protiv korone za najsiromašnije

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Papa Franja koji diskretno danas slav 84. rođendan ponovo je apelovao na zemlje da garantuju “najsiromašnijima” pristup vakcini protiv korona virusa.

“Ponavljam moj apel političkim zvaničnicima i privatnom sektoru da usvoje odgovarajuće mere da garantuju vakcine protiv kovida 19 i neophodnu tehnologiju da se pomogne bolesnima i svima koji su siromašniji i osetljiviji”, napisao je on u govoru pripremljenom za 1. januar, Dan mira, koji je danas obelodanjen.

Poglavar Rimokatoličke crkve koji je izabrao da ove godine brani “kulturu brige o drugima” izrazio je žaljenje zbog “raznih oblika nacionalizma, rasizma, ksenofobije,  ratova i sukoba koji šire smrt i razaranje”, ocenivši da “nažalost oni dobijaju novi zalet”.

Rekao je da se treba podsetiti na poštovanje humanitarnog prava posebno u trenutku kada se ratovi i sukobi smenjuju bez prekida.

“Nažalost mnogi regioni i zajednice više se ne sećaju vremena kada su živeli u miru i bezbednosti”, i glad se ukorenila tamo gde je nekad bila nepoznata.

Papa je predložio da se sva sredstva namenjena za vojne troškove stave u svetski fond za konačno iskorenjenje gladi i za razvoj najsiromašnijih zemalja.

Na rđjendan koji je “obeležen vrlo jednostavno”, prema njegovom portparolu, papa Franja je poslao četiri respiratora Venecueli.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500