Papa se moli za Liban i apeluje na međunarodnu zajednicu za “velikodušnu pomoć” toj zemlji: “Katastrofa u Bejrutu poziva sve nas da pomognemo”

0
Foto Profimedia

Papa Franja je danas izrazio solidarnost sa Libanom i ponovo pozvao da se toj zemlji pomogne, pet dana nakon eksplozije koja je razorila veliki deo glavnog grada, Bejruta.

“Ovih dana moje misli se često vraćaju Libanu. Katastrofa prošlog utorka poziva sve nas, počev od Libanaca, da sarađujmo za zajedničko dobro te drage zemlje”, rekao je papa posle nedeljne molitve s balkona na Trgu Svetog Petra.

Papa je rekao da Liban ima “poseban identitet” i da je bio “primer zajedničkog življenja”, i da se on moli da se Liban “ponovo rodi slobodan i snažan”.

Uz to je ponovio apel za “velikodušnu pomoć” međunarodne zajednice Libanu, pozdravivši grupu Libanaca na Trgu čiju je zastavu primetio.

Francuska danas organizuje međunarodnu video-konferenciju za pomoć Libanu, tri dana posle posete svog predsednika Emanuala Makrona Bejrutu, gde je eksplozija uskladištene hemikalije, kao posledica nemara i korupcije, izazvala smrt 160 i povređivanje 6.000 ljudi, i razaranje stotina zgrada što je pojačalo masovan revolt građana protiv vlasti.