Papa Benedikt XVI povlači potpis iz sporne knjige o celibatu – podrška Franji koji nema ništa protiv oženjenih sveštenika

0
Beta (L'Osservatore Romano/Pool photo via AP, File)

Penzionisani papa Benedikt XVI odlučio je danas da povuče svoje ime i potpis iz sporne knjige koja je protumačena kao pokušaj uticaja na papu Franju o osetljivom pitanju svešteničkog celibata.

“Mogu da potvrdim da sam po nalogu pape Benedikta XVI zatražio od kardinala Roberta Saraha, glavnog autora kinjige, da skine ime pape”, izjavio je Georg Gensvajn, lični sekretar penzionisanog pape, čije je pravo ime Jozef Racinger.

Papa Benedikt XVI je u knjizi “Iz dubine našeg srca – sveštenstvo, celibat i kriza Rimokatoličke crkve” napisanoj zajedno sa gvinejskim kardinalom stao u odbranu svešteničkog celibata.

Papa Franja je nedavno rekao da će napisati dokument na osnovu rezultata sinoda biskupa o Amazonu u oktobru 2019. Većina biskupa je na tom sastanku tražila rukopoloženje oženjenih muškaraca kao rešenje za manjak sveštenika u Amazonu, gde može da prodje više meseci pre nego što se održi misa.

Benedikt XVI se povukao sa čela Rimokatoličke crkve u februaru 2013. godine.