Palmer: U idealnom obliku, sporazum Srbije i Kosova da dovede do priznanja

1
Foto: Igor Pavićević

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je večeras da su SAD usredsređene na podršku dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU koji bi trebalo da dovede do sporazuma Srbije i Kosova.

Na vebinaru o prilikama na Zapadnom Balkanu u organizaciji portala Balkan insajder, Palmer je rekao da sporazum Srbije i Kosova u idealnom obliku trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dve strane, prenosi Glas Amerike.

“Priča o razmeni teritorija ili bilo kom drugom potencijalnom aspektu dogovora, skreće pažnju sa ključnog cilja, da Srbija i Kosovo i njihove vlade sede i rade na pronalaženju puta za normalizaciju odnosa. Mi podržavamo taj proces”, rekao je američki diplomata.

On je naveo da je “irelevantno i ometajuće govoriti o pitanjima kao što je razmena teritorija”, već da se treba “posvetiti onome što je potrebno učiniti kako bi učesnici pregovora napredovali ka sveobuhvatnom sporazumu kojim bi jednom zauvek bila stavljena tačka na spor”.

U delu vebinara o Srbiji i Kosovu, Palmer je rekao da mu je drago što je obnovljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

“Mnogo posla je pred njima, strane učesnice pregovora posvećene su ostvarenju napretka potrebnog za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Takav sporazum bi resetovao region i ohrabrio sve države Zapadnog Balkana koje su na putu članstva u Evropskoj uniji”, dodao je izaslanik Majka Pompea.

Dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU obnovljen je posle 20 meseci sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, prvo putem video veze 12. jula, a potom i njihovim susretom u Briselu četiri dana kasnije.

U Briselu su potom održana dva sastanka na nivou stručnjaka, a naredni susret na najvišem političkom nivou najavljen je za početak septembra.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ниједан споразум не може да доведе до признања Косова. Споразумом би могло само да се предвиди, у коначној фази, изјашњавање по том питању. Ако Доналд Трамп, може да призна да је део Америке, у ствари, Мексико (а што и фактички јесте), Александар Вучић, нити било ко други, то у случају Србије, не може. Тако “у идеалном облику” ствари стоје, а да си бар прво жену питао о томе, не би причао глупости по новинама.

Comments are closed.