Palmer: “SAD će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv dezinformacija pred izbore”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, rekao je da SAD čine sve da Crnoj Gori pomognu u borbi priotiv dezinformacija, povodom zabrinutosti crnogorskih zvaničnika zbog mogućih stranih uticaja i kampanje dezinformisanja pred parlamentarne izbore, zakazane za 30. avgust, prenosi N1.

Glas Amerike podseća da će izbori u Crnoj Gori biti održani u uslovima globalne pandemije COVID-19, kao i da jačaju zabrinutosti, imajući u vidu da je izbornu 2016. obeležilo hapšenje grupe, mahom državljana Srbije, kasnije osuđene zbog pokušaja izvođenja državnog udara.

Kako je Palmer naveo, SAD će pomoći Crnoj Gori “kako bi naši crnogorski partneri razvili kapacitete za identifikovanje dezinformacija. Da prepoznaju kada se dezinformacije puštaju na području Crne Gore – kao i da se suprotstave takvom narativu. Da građanima skrenu pažnju na eksternu prirodu dezinformacija”.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara ukazuje da pomoć ima više aspekata.

“Deo te podrške je tehničke prirode, ali ogleda se i u razvijanju sposobnosti za nadgledanje prostora u koji se slivaju informacije kako bi dezinformacije bile prepoznate.Takođe, pomažemo i u razvoju kontranarativa. Sa naše tačke gledišta, kada uočimo primenu takve vrste kampanje u Crnoj Gori, ili drugde u regionu – skrenućemo pažnju na to i pomoći da se istina razluči od dezinformacija. Sa ciljem da otežamo stranama koje informacije koriste za potpirivanje nepoverenja”, zaključuje Palmer.

Centar izuzetnosti NATO za stratešku komunikaciju (STRATCOMCOE) u maju je objavio publikaciju u kojoj je analizirao mehanizme koje ruske državne informativne agencije i mediji koriste za širenje narativa čiji je cilj usporavanje evro-atlantskih integracija Balkana i polarizacija među stanovništvom tog područja.

1 KOMENTAR

  1. Метју каже да ће помоћи Црној Гори, а под Црном Гором подразумева антисрпски и антируски режим Мила Ђукановића, а једини разлог његове благости и опчињености ликом и злоделом Мила Ђукановића су та два анти која наведох. Е мој Метју, ни ти ни твоја земља нећете далеко догурати са таквим непоштеним и исквареним ставовима и политикама. Неко ће рећи такви су они ихаха па ништа, али све сазри и дође на наплату, макар нас је то учитељица живота научила.

Comments are closed.