Palili šumu da dobiju pašnjak – otopili lednike pa gube vodu: Požari u Amazoniji verovatno ubrzali otapanja na Andima

0
Foto: Profimedia

Požari u amazonskim prašumama verovatno su ubrzali otapanje lednika na Andima, potencijalno ugrožavajući snabdevanje vodom za desetine miliona ljudi, objavili su naučnici, prenosi N1.

Požari su podmetani kako bi poljoprivrednici stvorili pašnjake za stoku ili polja za sadnju useva, a uništavanje šuma koje rezultira isušivanjem tih područja dodatno ubrzava širenje požara. Ta je pojava u najvećem zamahu u proteklih deset godina.

Tim naučnika u Brazilu proučavao je delovanje dima požara na lednike na Andima.

Oni su utvrdili da aerosoli koji nastaju sagorevanjem mogu pojačati otapanje lednika time što zacrne njihovu površinu i smanje sposobnost lednika da reflektuju sunčevu svetlost.

“To se ne sme smatrati regionalnim pitanjem”, kaže Njuton de Magales Neto sa instituta za geografiju državnog univerziteta Rio de Žaneiro.

“Uzimajući u obzir blizinu amazonskog bazena i andskih lednika, te razmere izgaranja amazonske biomase očekujemo brže otapanje lednika sa daljim krčenjem Amazonije”.

Više od 75 miliona ljudi zavisi od vode sa andskih lednika među kojima i poljoprivrednici tog područja, što znači da su sezonska otapanja lednika ključna u lancu proizvodnje hrane.