Palestinski zvaničnici: “Postignut dogovor o prekidu vatre s Izraelom”

0
Foto: Tanjug-AP

Palestinski zvaničnici izjavili su da je postignut dogovor o prekidu vatre s Izraelom kako bi se okončala najnovija eskalacija nasilja u pojasu Gaze i na južnoj izraelskoj teritoriji, prenela je Al Džazira.

“Prekid vatre će počinje u 4.30”, izjavio je sinoć neimenovani palestinski zvaničnik koji je upoznat s dogovorom.

Drugi zvaničnik je potvrdio postizanje dogovora, kao i TV stanica Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom.

Frans pres navodi da je jedan od zvaničnika koji su potvrdili prekid vatre iz Hamasa, a drugi iz Islamskog džihada. Jedan anonimni egipatski zvaničnik je takođe potvrdio dogovor.

Izraelska vojska nije komentarisala ove navode, već je smo saopštila da se ukidaju mere uvedene za zaštitu stanovnika Izraela od jutros u 7.00. Raketne vatre i izraelskih kontraudara u međuvremenu nije bilo, preneo je CNBC.

Za dva dana sukoba, kakvi se ne pamte od rata između dve strane 2014. godine, 690 raketa je ispaljeno iz Gaze na Izrael, a izraelska vojska napala 350 “terorističkih meta” u poslednjih 48 sati, kako je jutros navedeno. Izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je 240 raketa.

U pojasu Gaze ubijeno je 23 ljudi, uključujći dve trudnice, dve bebe i devet ekstremista. U raketiranju su na izraelskoj strani poginula četiri Izraelca.