“Paket mera za podršku privredi trebalo bi da se primenjuje od 1. aprila”

0
Foto: Profimedia

Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović izjavio je danas da bi, nezvanično, paket mera za podršku privredi u vreme krize sa pandemijom koronavirusa, koji je donela Vlada Srbije, trebalo da se primenjuje od 1. aprila.

“Ono što takođe možemo očekivati je da će sredinom maja biti isplata pomoći u visini minimalca za mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru”, kazao je Vesović na online konferenciji Srpske asocijacije menadžera (SAM).

On je istakao i da su merama podrške preduzetnici, mikro i mala preduzeća dobili garanciju da će se većina ovih mera odnositi na njih, kao i da se sledeće nedelje očekuju jasne instrukcije za primenu tih mera.

“Ostavljen je prostor za formiranje novih mera, pre svega sektorskih, za turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, jer su oni najviše pretrpeli”, naveo je Vesović.

Predsednik SAM-a Dragoljub Damjanović ocenio je da su mere podrške privredi zadovoljavajuće, ali da nedostaje njihova tehnička implementacija i dokumenti kako se primenjuju.

“Ono što takođe nedostaje jeste veća fleksibilnost u Zakonu o radu, da se na duži period omogući da zaposleni rade delimično ili da imaju privremenu nezaposlenost, a da ne dobiju otkaz, tako bi se povećao procenat očuvanja radnih mesta”, objasnio je Damjanović.

Šef Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre, rekla je da postoji i značajan rizik od povećanja nenaplativosti bankarskih kredita, kao i da je bankarski sektor jedan od prvih na udaru sa malim preduzetnicima.

“Najvažnije je da se usklade poreske olakšice, da se poveća likvidnost i dostupnost povoljnih finasijskih sredstava, da se poveća likvidnost banaka i da im se smanji rizik poslovanja”, kazala je Negre.

Prema njenim rečima, EIB je izašao sa paketom mera za Evropu koji iznosi 40 milijardi evra, kao i da se radi na dodatnom garantnom fondu čiji bi potencijal mgao da bude i pet puta veći.

“Ono što se odnosi na Srbiju i region jeste da imamo 75 miliona evra nepotrošenih sredstava u saradnji sa komercijalnim bankama koje će se koristiti za obrtna sredstva i likvidnost, kao i 200 miliona evra nepotrošenih sredstava za zdravstveni sektor”, navela je Negre.

Ona je najavila i da se sledeće nedelje očekuje odobravanje novog paketa podrške na nivou EIB-a za zemlje van EU koji će biti vredan više milijardi evra.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus