Pad potražnje i niske cene nafte kroje i rezultate NIS-a

  0

  Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i direktor Finansija NIS-a, rekao je da je kriza na tržištu nafte značajno uticala na finansijske rezultate NIS-a, ali da je uprkos tome u prvom tromesečju tekuće godine realizovan investicioni portfolio vredan 7,7 milijardi dinara.

  Čerepanov je u intervjuu za portal Bizlife kazao da je najviše ulagano u oblast proizvodnje nafte i gasa, kao i u modernizaciju prerade, a da će sa investicijama biti nastavljeno i u nastavku godine.

  Prema njegovim rečima, pad potražnje za naftom i naftnim derivatima, uz istovremeno smanjenje cena nafte uticale su na to da EBITDA za period januar-mart iznosi 5,2 milijarde dinara, što je 18 odsto manje u odnosu na isti period u 2019. godini.

  “Mi se sada suočavamo sa situacijom koja je gotovo bez presedana u dosadašnjoj istoriji. Ne samo da je došlo do dramatičnog pada cena nafte, već je istovremeno i potrošnja drastično smanjenja usled globalne pandemije virusa Covid-19. Te okolnosti, na koje naftne kompanije nemaju uticaja, stvorile su krajnje nepovoljno makroekonomsko okruženje za rad naftnog sektora i naftne kompanije suočile su se sa izuzetno velikim izazovima”, rekao je Čerepanov.

  Direktor Finansija NIS-a je dodao da je, usled mera za suzbijanje pandemije, potražnja za naftnim derivatima u svetu i Srbiji smanjena za 30 do 40 procenata što se značajno odrazilo na sve naftne kompanije.

  “Da budem sasvim jasan – reč je o dve vrste udaraca na našu kompaniju. S jedne strane, mi proizvodimo 30 odsto nafte koju prerađujemo u Pančevu dok 70 odsto nafte uvozimo. Pre marta, uvezli smo naftu koju smo platili između 50 i 60 dolara, čak i više. Mi smo tu naftu preradili, ali je još nismo prodali, a cene su snižene u međuvremenu. S druge strane, zbog epidemije novog korona virusa drastično je smanjen obim prodaje – veleprodaje i maloprodaje u odnosu na planirani obim. Posledica ovih okolnosti je smanjen cash flow u jako kratkom periodu i smanjena likvidnost kompanije”, rekao je Čerepanov.

  On je dodao da će NIS u nastavku godine nastaviti da investira, ali da će istovremeno morati da bude fokusiran na povećanje operativne efikasnosti, uštede u segmentima koji nisu suštinske za biznis, kao i na očuvanje socijalne stabilnosti za zaposlene.

  “Kombinacijom ovih mera uveren sam da ćemo uprkos nimalo povoljnim okolnostima sačuvati finansijske i operativne pokazatelje na onom nivou koji će nam omogućiti brz nastavak razvoja kompanije kada se stanje poboljša. . Godina je mnogo teža i izazovnija nego što smo mogli i da pretpostavimo. Ali, u svojoj istoriji NIS se već suočavao sa brojnim izazovima na koje smo uvek imali uspešne odgovore. Uveren sam da ćemo i sada uspešno očuvati kontinuitet poslovanja naše kompanije i nastaviti da stvaramo nove vrednosti za zaposlene, akcionare i zajednicu u kojoj poslujemo“, rekao je Čerepanov.