Pad aviona kod Loznice: Oba pilota poginula, povređen meštatin, dve komisije na terenu ispituju uzrok udesa MIG-21

1
Ilustracija: Profimedia

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli oko 9.10 časova kada je pao avion MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su poginuli piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da dve stručne komisije na terenu rade na rasvetljavanju okolnosti pod kojima su nedaleko od Malog Zvornika u padu vojnog aviona poginula dva pripadnika Vojske Srbije.

Vulin je u drugom dnevniku RTS-a rekao da „ne može da ih požuruje“ i da ne može da kaže kada će biti poznati rezultati istrage, ali da će članovi komisija „dati sve od sebe“ i da će nalaze prvo dostaviti nadležnom tužilaštvu koje će odlučiti da li će i kada oni biti prosleđeni javnosti.

Ministar odbrane je naveo da avion nije imao crnu kutiju, kao i da je u pitanju bio redovan letački zadatak kakvi se obavljaju svakodnevno.

„Strašna tragedija je pogodila i Vojsku Srbije i naš narod. Tragedije kada se dese uvek strašno zabole“, rekao je Vulin i dodao da svaki put kada neko poleti zna da rizik postoji.

Prema njegovim rečima, nijedan vojni avion ne može da poleti „a da nema pet potpisa“, i to potpise četiri mehaničara i drugih koji proveravaju avion, a peti je potpis samog pilota.

Avion MiG-21 pregledan je pre poletanja u skladu sa svim procedurama i nakom pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let.

Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem, a komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona MiG-21 koju vodi načelnik štaba Komande RViPVO brigadni general Aleksandar Bjelić.

Ministarstvo odbrane navelo je da će, nakon obaveštavanja svih članova porodica poginulih pilota, obavestiti javnost o imenima pilota. Telegrame saučešća porodicama poginulih pilota uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, dodaje se u saopštenju.

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu Zoran Obradović izjavio je da su u padu aviona MIG 21 Vojske Srbije jutros u selu Brasina kod Malog Zvornika poginula oba pilota, a da je jedan meštanin povređen, prenosi N1.

Po njegovim rečima, bilo je reči da je pilot katapulirao „ali je, sasvim izvesno, da su poginula oba pilota“, a da je jedna osoba povređena.

U bolnici su rekli da je muškarac (59) ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne nege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svestan i orijentisan, navodi RTS.

Meštani kažu da je avion jutros nadletao selo, i u jednom momentu je leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća.

Nakon toga, pao je u dvorište meštanina“, piše RTS.

Vatrogasne jedinice odmah su upućene na lice mesta.

„Prvo je bio jak zvuk aviona i nisko je leteo, izeleteli smo iz kuće ja i supruga, bilo je bezazleno, borio se, okretao. Onda je bio pad, posle se jak dim podigao, odmah sam otišao kolima, odigralo se u vrlo kratkom vremenu“, ispričao je jedan od očevidaca.

Кako kaže, kad je došao na lice mesta, meštani su se okupili, a čula se i naknadna pucnjava.

„Jedan komšija je opekotine dobio, odvezen je u Loznicu, manje su telesne povrede“, ispričao je on za RTS.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se tokom redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio MIG 21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.  

„Tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio se avion MiG-21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.

Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i nadležni organi“, piše u saopštenju.

Mesto tragedije obišli su i razgovarali sa očevicima ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić.

Ministarstvo odbrane navelo je da će, nakon obaveštavanja svih članova porodica poginulih pilota, obavestiti javnost o imenima pilota. Telegrame saučešća porodicama poginulih pilota uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, dodaje se u saopštenju.

„Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini“, kazao je Vučić, a prenelo je Predsedništvo.

Vučić je izjavio da su porodice izgubile svoje najmilije, Vojska Srbije „izuzetne patriote i profesionalce“, a cela zemlja „heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je saučešće porodicama poginulih pilota i poručio da je „gubitak svakog ljudskog života tragedija za porodicu i prijatelje, a smrt vojnika udarac i tragedija za čitavu zemlju i narodu“.

„Izgubili smo drugove, oficire, borce, a Srbija je ostala bez dvojice pilota koji su odbranu svoje zemlje i naroda stavljali iznad svega. Utehe nema, ima samo saznanja da smo imali čast da sa njima učimo i radimo“, naveo je Vulin u telegramu saučešća.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je obećao da će vojska brinuti o porodicama pilota koji su danas poginuli u padu aviona Mig 21 kod Malog Zvornika.

1 KOMENTAR

  1. Da je hteo da izbegne zrtve na zemlji, pao bi u reku. Da su znali da nesto nije u redu, katapultirali bi se. Nesto drugo je u pitanju. Mozda je previse hteo od prastarog aviona.

Comments are closed.