Pacijentima u Sloveniji koji su u bolnicama zbog drugih bolesti utvrđen koronavirus, širi se Severnom Makedonijom, raste broj obolelih na Kosovu i Metohiji…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Slovenački univerzitetski klinički centar (UKC) u Ljubljani objavio je danas da su infekciju korona virusom potvrdili kod jednog svog bolesnika koji je već duže na lečenju u toj bolnici zbog drugih zdravstvenih problema.

Kod spomenutog bolesnika za sada se ne može odbaciti mogućnost da je do infekcije korona virusom došlo unutar bolnice, a sa svim zaposlenima koji su s obolelim bili u kontaktu sprovode se adekvatne mere, navela je u objavi na Tvitteru vodeća slovenačka zdravstvena ustanova, a prenela je Hina.

Trenutno su u UKC u Ljubljani 23 pacijenta na lečenju kovida-19, bolesti čiji je uzročnik novi korona virus, a od njih šest je na intenzivnoj terapiji.

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Sloveniji zabeležen je 3. marta. Prema podacima ministarstva zdravstva od petka, trenutan broj inficiranih je 341, a jedna zaražena osoba, stariji muškarac, umro je od posljedica bolesti 13. marta.

Najviše zaraženih i hospitalizovanih je u ljubljanskoj regiji, a infekcija se proširila u oko 90 od 212 slovenačkih opština.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

U Severnoj Makedoniji danas popodne dijagnostikovano je šest slučajeva korona virusa, tako da je ukupnan broj registrovanih pacijenata 76, objavio je večeras ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je naveo na svom Fejsbuk profilu, regostrovani su prvi slučajevi zaraze u Kavadarcima, i to dvoje supružnika, a u procesu je testiranje još jedne osobe iz tog grada koja nije povezana sa njima.

Do sada su, precizirao je Filipče, oboleli od korona virusa registrovani u Skoplju, Debru, Gostivaru, Ohridu, Štipu (2) i Kavadarcima.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIPZ) objavio je da su tokom dana otkrivena još dva slučaja zaraženih korona virusom čime je ukupan broj inficiranih povećan na 24.

Radi se o osobama koje su imale kontakt za prethodno zaraženima u Suvoj Reci i Đakovici.

U slučaju Suve Reke radi se o ženskoj osobi staroj 53 godine, a u Đakovici o ženi staroj 43 godine.

Prema NIJZ tokom dana je testirano 77 uzoraka sumnjivih na korona virus i dva su bila pozitivna, dok je do sada ispitano 417 uzoraka od kojih je 24 imalo pozitivne rezultate.

Institut je pozvao građane Kosova da ostanu kući, jer im to može spasiti život, da zadrže odstojanje od dva metara od druge osobe.

“Pomognite nam malo da bi smo vam mnogo pomogli”, poručili su iz Nacionalnog instituta javnog zravlja Kosova.

(Beta)