Pacijenti imaju oštećenja pluća i kašlju nedeljama nakon izlaska iz bolnice: Zabrinjavajuće posledice korone

0
Foto: Profimedia

Istraživači su otkrili da pacijenti hospitalizovani sa Covid-19 imaju oštećenja pluća, ostaju bez daha i kašlju nedeljama nakon otpuštanja. Dugi i dugotrajni efekti koronavirusa na fizičko zdravlje sve su veća tema koja zabrinjava; čak i oni koji su imali “blagi” Covid, prijavili su simptome koji traju mnogo nedelja ili čak meseci nakon prolaska početne infekcije, prenosi Gardijan.

Sada su austrijski istraživači objavili preliminarne rezultate studije koja prati oporavak pacijenata koji su bili hospitalizovani sa ozbiljnom infekcijom koronavirusa. Rezultati otkrivaju da je šest nedelja nakon napuštanja bolnice 88% pacijenata i dalje pokazivalo znake oštećenja pluća na CT skeniranju – poput mrlja koji podsećaju na mleveno staklo – dok je 47% pacijenata osećalo gubitak daha. U 12. nedelji ove brojke su iznosile 56%, odnosno 39%.

“Oni koji su preležali Covid-19 imaju uporno oštećenje pluća nekoliko sedmica nakon oporavka”, rekla je dr Sabina Sahanić sa Univerzitetske klinike u Insbruku, koja je deo tima.

„Vremenom se može uočiti umereno poboljšanje“, dodala je, napominjući da su rezultati sugerisali da je važno strukturirano praćenje za one koji su pretrpeli ozbiljnu infekciju.

Nalazi takođe sugerišu da, iako oporavak od Covida može biti dugotrajan proces, čini se da bolest vremenom ne pokreće povećanje ožiljaka na plućima, navodi tim.

Istraživanje, koje će biti predstavljeno na Međunarodnom kongresu Evropskog respiratornog društva, pratilo je zdravlje 86 pacijenata sa koronavirusom nakon njihovog otpusta iz bolnice. Osamnaest ovih pacijenata bilo je na intenzivnoj nezi. Prosečna starost pacijenata bila je 61. Više od 60% su bili muškarci, skoro 50% je bilo sadašnjih ili bivših pušača, a 65% je imalo prekomernu težinu ili gojaznost.

Testovi, uključujući skeniranje, merenje plućne funkcije i klinički pregledi, vršeni su dva puta: šest nedelja nakon otpusta i ponovo u 12-oj nedelji. Tim je otkrio da su trajni zdravstveni problemi prisutni i kod pacijenata koji su bili na intenzivnoj nezi i kod onih koji to nisu. Između ostalih nalaza, zapremina pluća dostupna za disanje bila je manja od 80% od očekivane za prosečnu osobu kod 24 pacijenta u šestoj nedelji i 16 pacijenata u 12-oj nedelji.

Pored toga, tim je u brojnim slučajevima otkrio znake oštećenja srca, mada je vremenom došlo do poboljšanja. Iako je oštećenje pluća pri otpustu bilo teže kod onih koji su bili na intenzivnoj nezi, tim kaže da su ovi pacijenti tokom vremena pokazali sličnu stopu poboljšanja oštećenja pluća kao oni koji nisu bili na intenzivnoj nezi.

Tim ne odbacuje mogućnost da su pacijenti možda imali već postojeće probleme sa plućima, ali kažu da su CT snimci bili tipični za Covid-19, dok su poboljšanja zabeležena i u pregledu i u funkciji pluća tokom vremena.

Sahanić je primetila da dugoročni uticaj Covid-19 nije nužno iznenađenje, jer su prethodna istraživanja pokazala da su oni koji su preživeli Sars, još jedan koronavirus, takođe imali dugotrajne probleme. „[Od onih koji su preživeli], 30% je pokazalo trajne strukturne abnormalnosti pluća mesecima nakon infekcije“, rekla je.

Studija je u toku: testovi se takođe sprovode 24 nedelje nakon otpusta iz bolnice kako bi se dalje nadziralo zdravlje preživelih.

Tom Vilkinson, profesor i savetnik za respiratornu medicinu na Univerzitetu u Sautemptonu, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je: „Sve je više dokaza da za mnoge pacijente koji pate od Covid-19 postoje dugoročne posledice po njihovo zdravlje . Oni će verovatno biti češći kod pacijenata koji su imali tešku bolest koja zahteva hospitalizaciju i respirator. “