“Pa je l’ zaj…no to navježbat?”: Kako je Kusturica počeo da svira bas gitaru i ušao u “Zabranjeno pušenje”

2
Alain Jocard / AFP / Profimedia

Kada je preminuo Dijego Armando Maradona o njemu je između ostalih govorio i dr Nele Karajlić, nekadašnji frontmen Zabranjenog pušenja, koji je El Pibea imao priliku da upozna zahvaljujući Emiru Kusturici sa kojim je svirao u novoj varijanta Pušenja.

A kako je uopšte Kusturica počeo da svira u kultnom sarajevskom bendu?

Bila je 1987. godina kada je Zabranjeno pušenje radilo na svom trećem albumu, grupa se pocepala i jedna njena polovina je odlučila da je napusti. Nedostajao im je bubnjar, gitarista, bas gitarista…

Bubanjara su pronašli, pronašli su i gitaristu, ali su sa basistom imali problem. Sve dok Nele Karajlić jednog dana nije otišao kod Kusturice, priseća se u svojoj knjizi “Fajront u Sarajevu”.

Evo kako je razgovor izgledao.

“Oš loze”, pita Kusturica.

“Neću”, odgovara Nele.

“Šta je bilo”, pita slavni reditelj.

“Fali nam basista…”

“Nemate ga?”

“Nemamo…”

“Pa je l to zajebano navježbat?”

“Šta?”

“Pa tu bas gitaru…”

“Ako si talentovan – nije”, kaže mu Nele.

“Pa ja sam talentovan”, odgovara mu Kusturica.

“Jesi. Ajde onda”. I rukuju se.

“Hoćeš sad loze”, pita Kusturica.

“Sad hoću”, odgovara mu Nele.

U svojoj knjizi piše i “definiciju” osvajača Zlatne palme.

“Kusta je jedan od onih koji su bili spremni da skoče sa 3.000 metara, pa tek nakon skoka počinju da razmišljaju da li imaju padobran. Takvi se obično dočekaju na noge. Kupio je bas gitaru, nabio vokmen u uši i ušao u novi rizik. On dobitnik Zlatne palme, svira s primitivcima rok…”

2 KOMENTARA

  1. Za Kustu nista nije problem! On je hrabar….On je svoj zivot doveo do tog stadijuma da radi i istovremeno se dobro zabavlja. Divni i dragi Emir Kusturica!

  2. Kakao se priča menja kako vreme prolazi. Nadostajučeg bas-gitaristu je zamenio čuveni Minka. Ašto se Kusturice tiče Nele je na razčitim tribinima objašnjavao kako je kao jaran Kusta (iako netalentovan) svirao na njima tako što bi navežbao nekoliko pesama i to je to.

    Kasnija saradnja je nastajala zbog poznatog imena i kad je grupa od tvrdog roka i panka benda prešlna na “umca, umca” i doživela čuveni skandal na beogradskom koncertu.

    Kasnije taj samoprokamovani levičaš i antikapitalisata, koji pritom leti privatnim helikopterom a živi na privatnom planini i privatnom gradu je izbacio i pevača odnosno NEleta

Comments are closed.