“Ozdravio sam od koronavirusa! Došao sam u bolnicu sa temperaturom 37,4, simptomi su trajali šest dana “: Hrvatski pacijent broj 2 negativan na koronavirus

0
Foto: Profimedia

U karantiniu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, u kojem borave blizanci oboleli od koronavirusa, pali se crvena lampa – poziv da dođu do interfona preko kojeg komuniciraju s lekarima i sestrama već 17 dana.

“Svi troje ste negativni”, kaže lekar sa druge strane, misleći na oba brata blizanca, obolela od koronavirusa i devojku jednog od njih.

Za prvoobolelog blizanca i njegovu devojku to je bio prvi negativan nalaz, a drugom blizancu bio je drugi – onaj koji znači da je zdrav.

“Da, prva sam osoba u Hrvatskoj koja je otpuštena kući iz bolnice i preboleo sam koronavirus”, rekao je taj mladić za Jutarnji list.

Dodaje i da mu je preporučeno da još deset dana ne izlazi iz izolacije.

“Najnovija istraživanja su pokazala da u nekim ekstremnim situacijama zarazan možeš biti i 25 dana, pa ćemo to poštovati. No, ja sam negativan i ovo je samo dodatna mera”, objašnjava prvi izlečeni u Hrvatskoj.

Osjećaj je, kaže, bio neopisiv. Toliko je bio uzbuđen jedino kad je pre nešto više od pola godine diplomirao.

U 17 sati ispred bolnice ga je nestrpljivo čekala majka.

“Jao, taj korak kad izlazim na otvoreni prostor. Nemate pojma koliko svi malo cenimo to što imamo”, kaže.

Većinu vremena kod kuće provodi u sobi, a kad, na primer, ode po čašu vode, ima masku. Na sreću, ima uslove da ispoštuje preporuku bolnice da ne deli sanitarni čvor s ukućanima.

Mladiću je situacija došla nenadano. Kako i ne bi? Koronavirus još nije bio detektovan u Hrvatskoj. U petak, 21. februara, brat mu se vratio iz Milana, gde je bio nekoliko dana s devojkom. Tokom vikenda 22. i 23. februara situacija u Hrvatskoj bila je mirna. U ponedjeljak – šok. Njegov brat prvi je u Hrvatskoj kojem je dokazan koronavirus. Dan kasnije i njemu.

Pod strogim merama sigurnosti, 25. februara odvezen je u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Od tada nije vido lice bez maske ili osobu koja im se približava bez zaštitnog odijela.

“Što se tiče samog tijeka bolesti, on je izgledao ovako: u bolnicu sam došao s temperaturom od 37,4 i to je bio jedini simptom koji sam imao tog dana”, govori nam i nastavlja priču iz karantene.

“Sledeća dva dana temperatura se pela do 38,5 i počeli su se pojavljivati simptomi klasični za grip, bol u mišićima i zglobovima, ‘teška glava’ i opštaa slabost”, objašnjava.

Nakon toga temperatura mu je pala na 37,5 a već sledeći dan gotovo je nije ni bilo.

“Zapravo sam šest dana imao neke simptome, a nakon toga je stalo. Ostao je samo hronični umor sledećih nekoliko dana. Stvarno mi je teško da procenim da li je to bilo zbog bolesti ili su to posledice toga što smo bili dugo u zatvorenom”, priča za Jutarnji list.

Posle toga je počeo da se oporavlja u potpunosti, 9. marta je stigao prvi negativan nalaz, a sa drugim je otpušten iz bolnice.

Jedini spas dok je bio u bolnici bilo mu je gledanje fudbal. Sreća po njega da je sada napustio bolnicu jer je većina utakmica odložena.