“Ozbiljne nepravilnosti u zatvoru u kojem je Epstajn izvršio samoubistvo”: Američki državni tužilac o smrti milijardera

0
Foto Profimedia

Državni tužilac Vilijam Bar rekao je da je bilo “ozbiljnih nepravilnosti” u saveznom zatvoru u kojem je Džefri Epstajn oduzeo sebi život dok je čekao suđenje zbog optužbe za seksualnu zloupotrebu i podvođenje maloletnica, prenosi Gardijan.

Bar je na konferenciji u Nju Orleansu rekao da je ljut jer osoblje federalnog zatvora Metropolitan “nije uspelo adekvatno da osigura zatvorenika”.

“Sada ispitujemo ozbiljne nepravilnosti u ovom objektu koje su duboko zabrinjavajuće i zahtevaju detaljnu istragu. FBI i generalni inspektorijat rade na tome”, rekao je Bar.

Zatvorenici koji su pod nadzorom su 24 sata podvrgnuti “direktnom, neprekidnom posmatranju”, prema politici američkog Biroa za zatvore. Oni dobijaju odeću koja je otporna na suze i smešteni su u posebnim ćelijama u kojima nema nameštaja i predmeta, koje zatvorenici mogu iskoristiti za samoubistvo.

Upravo pod takvim nadzorom bio je i Epstajn nakon što je pronađen u besvesnom stanju na podu ćelije, sa povredama na vratu. Neimenovani svedoci, tada su potvrdili da je milijarder pokušao sebi da oduzme život.

Ipak, Njujork tajms piše da je posle tri nedelje vraćen u normalan režim.

Nakon što je vraćen u svoju ćeliju, Epstajna je stražar trebalo da proverava na svakih pola sata, ali to nije izvršavano noć pre nego što se ubio, pisao je Njujork Tajms koji se pozivao na anonimni izvor iz zatvora.

Epstajnovom srmću prekinuto je njegovo krivično gonjenje koje je moglo da razotkrije sve njegove aktivnosti i veze sa slavnim ličnostima i predsednicima.

“Njegovi saradnici ne bi trebalo da budu opušteni. Žrtve zaslužuju pravdu i one će je dobiti”, rekao je Bar.