“Ozbiljan gradonačelnik, a uz to i lekar, ne sme da kaže građanima zatvorite prozore ako osetite dim, to ne bi uradio ni laik”: Ekološki ustanak najavio krivične prijave zbog Vinče

0
Foto: Printscreen

(Beta) – Organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka najavile su danas da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u Beogradu, ukoliko ne saopšte gradjanima sve relevatne podatke vezane za požar na deponiji u Vinči.

Advokatica Danijela Nestorović rekla je na konferenciji za novinare da su Ustavom i zakonima Srbije, kao i medjunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala, gradjanima zagarantovani pravo  na zdravu životnu sredinu.

“Pozivamo sve gradske institucije, a posebno Gradski zavod za javno zdravlje da saopšte kakva su merenja vršena (posle požara na deponiji u Vinči), a ukoliko nisu zašto nisu, da li su merene samo pm čestice, ili i ostalo i čega je sve bilo u vazduhu “, rekla je Nestorović.

Prema njenim rečima, gradske institucije treba da saopšte i zašto gradjani “nisu blagovremeno upoznati” šta se desilo i koliko im je bilo ugroženo zdravlje, kao i šta je trebalo da preduzmu da zaštite sebe i porodice.

“Ozbiljan gradonačelnik, a uz to i lekar, ne sme da kaže gradjanima zatvorite prozore ako osetite dim, to ne bi uradio ni laik”, rekla je ona.

Dodala je da gradske institucije treba da saopšte i šta će da preduzmu dalje “u smislu izmeštanja deponije”, a šta ako se problem s požarima nastavi.

Nestorović je navela da gradjani moraju da imaju prave informaciju šta da rade i kako da se ponašaju. 

Ona je navela da će, ukoliko se to ne desi, organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka “biti prinudjene” da podnesu krivične prijave protiv odgovornih lica u Beogradu.

Profesor beogradskog Hemijskog fakulteta Dragana Djordjević je rekla da u Srbiji, po procenama ima oko 1.000 divljih deponija koje se “povremeno pale”, te ukazala da su posledice požara na deponiji u Vinči “mnogo veće” jer je i ta deponija veća od ostalih.

Djordjević je rekla da Srbija, “za razliku od civilzovanih zemlja koje razvrstvaju otpad”, to ne radi.

“Pošto je na deponiji u Vinči sav otpad zajedno, a temperatura raste, dolazi do paljenja gasa koji se oslobadja iz organskog otpada, a pošto je blizu i druga vrsta otpada poput papira i plastike to sve počinje da gori”, rekla je ona.

Djordjević je rekla i da je to opasno jer materijali kao što su plastika, guma, ambalaža, u sebi imaju aditive koji, kako je navela, “u sagorevanju reaguju”.

“Možemo da očekujemo razne opasne supstance i to je vrlo komplikovana hemijska situacija. Možemo da očekujemo ogromnu količinu ogromnog broja toksičnih supstanci koji ulaze u naš organizama i preko pluća i preko kože”, rekla je ona. 

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović ocenio je da je vlast u slučaju požara na deponiji u Vinči pokazala nemar i nedopustiv odbnos prema gradjanima, te ukazao da je problem, ne što je došlo do požara na deponiji, već što nisu vršena merenja opasnih materija u vazduhu.

“Nismo merili, toga nema – i to ne može da se kaže i to je nedopustiv odnos institucija prema gradjanima”, rekao je Jovanović.

Bivša poslanica Skupštine Srbije Sonja Pavlović rekla je da u slučajevima poput požara na deponiji u Vinči gradjani ne očekuju da im nadležni kažu da zatvore prozore ako im smeta dim, već im trebaju jasne instrukcije o tome kakav je kvalitet vazduha i šta treba da rade.

Pavlović je rekla i da je ugovor o javno privatnom partnerstvu Grada Beograda i francusko japanske kompanije Beočista sklopljen “na štetu svih gradjana”.

Na konferenciji za novinare je naglašeno i da je Srbija u oblasti zaštiite životne sredine daleko od primene evropskih standarda.