Član Kriznog štaba kog nismo viđali na konferencijama: “Ovo je tek kraj početka…” – Čitajte u Nedeljniku

0
Fotografija iz privatne arhive

Za njega kolege kažu da je najveći stručnjak među epidemiolozima, ali profesora dr Vladimira Petrovića, epidemiologa, člana Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa i direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine, gde se u Srbiji pojavio prvi slučaj, nismo viđali na konferencijama za medije.

Sada za Nedeljnik prvi put govori o svemu što se dešavalo proteklih meseci, o uvođenju vanrednog stanja, polemici između dr Predraga Kona i dr Zorana Radovanovića, kontradiktornim porukama u javnosti koje su dolazile od Kriznog štaba, pre svega, doktora Branimira Nestorovića, o tome da li nam je pretio “italijanski scenario”, da li smo zaista prošli “najgore” u regionu, pa i o razlozima njegovog nepojavljivanja.

“Ako ne budemo imali efikasnu vakcinu ili kvalitetnu terapiju, svako od nas pojedinačno će se vrlo verovatno suočiti sa ovim virusom pre ili kasnije. Stoga dosadašnji brojevi obolelih koji postoje za određene države malo znače. Kako je vreme odmicalo i spoljna temperatura i indeks UV zračenja rastao, dolazilo je do registracije sve većeg procenta obolelih sa blagom kliničkom slikom. Od početka aprila počeli smo da registrujemo asimptomatski zaražene, osobe kod kojih je PCR test bio pozitivan a da nisu imale nikakve simptome i znake bolesti”, rekao je, između ostalog, dr Petrović za Nedeljnik.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 4. juna

Naslovna strana novog Nedeljnika

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na Nstore.rs

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na poklon treću knjigu iz hit edicije “Velike biografije: Političari i revolucionari” – biografiju Milovana Đilasa. “Bio je student, Crnogorac, komunista, zatvorenik, bio je partizan, pesnik, revolucionar, disident, bio je pisac, govornik, Jugosloven, socijalista, bio je samoupravljač, filozof, propagandista, pobunjenik…” I u naredne dve sedmice, čitaoce Nedeljnika očekuju knjige o Leki Rankoviću i Draži Mihailoviću. Ne propustite priliku da napravite svoju kolekciju.