“Ovo je sastanak sa istorijom. EU rizikuje da propadne usled epidemije koronavirusa…”: Upozorenje italijanskog premijera

1
Beta - Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da Evropska unija rizikuje da propadne kao projekat u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa.

On je za Bi-Bi-Si izjavio da EU mora da deluje na adekvatan i koordiniran način kako bi pomogla zemljama koje su najteže pogođene virusom .

U svom prvom intervju za britanske elektronske medije od kada je epidemija eksplodirala u Italiji pre sedam nedelja, Konte kaže da Evropska unija mora da se suoči sa izazovom onoga što naziva “najvećim testom od Drugog svetskog rata”.

Govorio je kako Italija i neke druge zemlje EU pokušavaju da podstaknu štedljive članice bloka da izdaju takozvane “korona obveznice”, što podrazumeva podelu dugova odnosno zajedničku otplatu.

Holandija se posebno protivila toj ideji, što je dovelo do sukoba ministara finansija evrozone.

Italijanski premijer je za Bi-Bi-Si rekao i da su se evropski lideri “suočili sa sastankom sa istorijom” koji ne bi smeli da propuste.

“Ako ne iskoristimo priliku da stavimo novi život u evropski projekat, rizik od neuspeha je realan”.

Stopa zaraze u Italiji se usporava – najnovije brojke pokazuju da se pozitivni slučajevi povećavaju u odnosu na prethodni dan za nešto više od 1 odsto, dok je pre dve nedelje porast iznosio sedam odsto.

I broj umrlih pokazuje znakove pada, od 919 u jednom danu pre dve nedelje na 542 smrtno stradala u poslednja 24 sata.

Međutim Konte je upozorio da Italija da ne smanjuje oprez, ali je dodao da se karantin uveden 9. marta, može postepeno ublažavati.

“Moramo izabrati sektore koji mogu ponovo pokrenuti svoju aktivnost. Ako zdravstveni stručnjaci to potvrde, možda ćemo početi ublažavati neke mere već do kraja ovog meseca.”

Nedavno istraživanje Demosa pokazalo je da je Konteov rejting porastao sa 46 na 71 odsto tokom suočavanja sa krizom izazvanom korona virisom, ali kritičari tvrde da su ograničenja koja su preduzeta u prvim danima bila spora i neznatna.

U početku se odupirao pritiscima nekih političara u Lombardiji, severnom regionu koji je najteže pogodjen, da brže nametne oštrije mere.

Kada je sredinom marta delegacija kineskog Crvenog krsta došla u Milano mere koje su tada bile na snazi ocenjene su kao preblage.

“Vrativši se nazad, uradio bih isto”. Mi imamo potpuno drugačiji sistem nego Kina. Za nas je bila kritična odluka da strogo ograničimo ustavne slobode i morali smo pažljivo da je razmotrimo. Da sam predložio karantin ili ograničenje ustavnih prava na početku, ljudi bi mislili da sam lud”, rekao je Konte.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.