“Ovo je rasna mržnja”: Azerbejdžan organizovao izložbu ratnih trofeja, Jermenija protestuje…

0
Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta-AFP) – Jermenija je danas optužila Azerbejdžan za rasnu mržnju i “genocidnu politiku” zbog izložbe ratnih trofeja u Bakuu na kojoj su izložene i kacige jermenskih vojnika poginulih tokom rata u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev posetio je juče “Park trofeja” koji bi trebalo da bude uskoro otvoren u Bakuu, a izloženi su jermenska oprema i naoružanje zaplenjeni tokom rata prošle jeseni.

Izloženo je na stotine šlemova koji su pripadali ubijenim jermenskim vojnicima, a Alijev je pozirao ispred njih. Izložene su i voštane figure koje predstavljaju neprijateljske vojnike.

Otvaranje ovog parka je “dokaz mržnje prema Jermenima i azerbejdžanske genocidne politike”, rekao je jermenski ombudsman Arman Tatojan.

Slike parka su šokirale Jermene u Jerevanu.

“Ovo je pravi fašizam”, izjavio je Frans presu 41-godišnji istoričar Mer Barsgijan i dodao da park “podseća na dokaze o Hitlerovom varvarstvu izložene u muzejima širom sveta”.

Rat u Nagorno-Karabahu izbio je u septembru 2020. godine, a tokom šest nedelja sukoba poginulo je više od 6.000 osoba.

Baku i Jerevan se međusobno optužuju za ratne zločine.

Poraz Jermenije je izazvao političku krizu, sa protestima na kojima je premijer Nikola Pašinijan optužen za kapitulaciju. Prevremeni izbori su zakazani za jun mesec.