“Ovo je posledica Crnog petka. Oko 60 odsto novozaraženih su žene, do sada su dominirali muškarci…”

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Zoran Gojković izjavio je danas da je epidemiološka situacija izuzetno ozbiljna i složena, kao i da je veoma nepovoljan vremenski period zbog hladnoće, jer će krenuti i drugi virusi, ali da na sreću još nema gripa.

“Popunjenost bolničkih kapaciteta je enormna. Pogotovo što u ovom trenutku imamo izuzetno teške kliničke slike naših pacijenata, jer svi koji leže u bolnicama zahtevaju ozbiljan nadzor. To su sve pacijenti koji su ili na kiseoniku ili na respiratorima, kojima je potrebna izrazita intenzivna nega”, rekao je Gojković za TV Prva.

Gojković, koji je i pokrajinski sekretar za zdravstvo, rekao je i da je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika.

Govoreći o bolnicama, on je naveo da će od danas povo biti aktiviran Novosadski sajam, i kreće se u proceduru koja će zahtevati 48 časova da u potpunosti bude pripremljen jer “ne žele da dozvole da i jedan građanin ostane bez pomoći”.

Navodeći šta ga plaši, on je rekao da se korona ponaša potpuno atipično u odnosu na klasične respiratorne viruse, pogotovo je, istakao je, važno sprečiti da uđe u stariju populaciju, u Gerentološke centre.

“Ne treba nam situacija kakvu smo imali prošle nedelje vezano za ‘crni petak’ i to ću apsolutno da kažem jer mi već pet do sedam dana, a juče smo imali presek, imamo nešto što smo znali da će se dogoditi – da prvi put imamo skoro 60 odsto udela novozaraženih u ženskoj populaciji, a uvek su muškarci dominirali”, naglasio je Gojković.

Kako je rekao, “znači da je to ipak taj kupoholičarski mentalitet koji se sad pokazuje u odnosu na prethodne nedelje”.

On je rekao i da ima nade za optimizam ako “svaki zupčanik tog sata”, borbe protiv korone, bude funkcionisao kako treba.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500