“Ovo je najvažniji trenutak za našu Evropu od uvođenja evra…”

0
Foto Profimedia

Dogovor o planu podsticaja je za Evropsku uniju “najvažniji trenutak od stvaranja evra”, ocenio je predsednik Francuske Emanuel Makron posle završetka samita EU u Briselu o tome, prenosi N1.

Taj sporazum o raspodeli 750 milijardi evra rezultat je “tri godine rada Francuske i Nemačke”, rekao je on privatnom televizijskom kanalu TF1.

“Želim da naši građani cene važnost onoga što se dogodilo u ova četiri dana i četiri noći. Borili smo se (…) Ovo je najvažniji trenutak u životu naše Evrope od stvaranja evra” 1. januara 1999. godine”, rekao je on.

Upitan da li će se taj plan finansirati “evropskim porezom”, predsednik je odgovorio: “Tačno, francuski poreski obveznici neće plaćati taj dug, već velike međunarodne kompanije i neke evropske, koje danas to nedovoljno rade, ali će postepeno plaćati taj dug kroz evropski poreski sistem koji ćemo izgraditi”.

Podsećajući da se 27 članica EU obavezalo sporazumom potpisanim danas, o “stvaranju novih sopstvenih resursa”, rekao je da se proučavaju tri poreza: na plastiku koja se ne može reciklirati, na “digitalne divove” i “porez na ugljenik”.

Drugi mehanizam je, rekao je Makron, uvođenje “ugljeničnog poreza na granicama” EU, po uzoru na porez na čelik koji se uvozi u Evropu: “Kada uvozimo čelik koji dolazi s drugog kraja sveta, proizveden pod mnogo manje zahtevnim uslovima (nego u Evropi), moramo biti u mogućnosti da nametnemo porez na našim granicama, čime se izbegava nelojalna konkurencija… čelika koji dolazi iz Indije, Kine”.

“Taj evropski porez koji ćemo zajedno graditi, omogućiće otplatu duga koji smo ugovorili za oporavak privrede EU od pandemije”, rekao je Makron.